ДАЛИ И ВИЕ СТАВАТЕ ТОПЛА ВОДА ВО ЃЕЗВЕ КОГА ПРАВИТЕ КАФЕ? Експертите предупредуваат зошто тоа не е добро!

Сподели со своите пријатели

Честопати, кога брзаме, наместо да чекаме да зоврие водата од кафето, истураме топла вода со цел да го забрзаме процесот. Сепак, експертите од американскиот истражувачки центар за исхрана и биотехнологија истакнуваат дека ова е голема грешка.

Loading...

Тие велат дека секогаш е подобро да се почека да зоврие студената вода, а еве ги и објаснувањата.

 

 

– Квалитетот на топла вода од бојлерот е полош, не е за пиење. Првенствено е наменет за миење облека, садови и сè друго, а храната и сè што внесуваме во организмот треба да се исплакни со ладна вода. Топлата вода не можеме навистина да ја наречеме „отровна“, таа не содржи цијанид калиум, но секако повеќе се препорачува да се готви храна со ладна, како и да се користи за подготовка на чај, кафе и други топли пијалоци – објаснуваат експертите .


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *