Дали Германија сè уште е земја на иноватори?

Сподели со своите пријатели

Германија падна на петтото место во светот по патенти. Особено кога станува збор за новите технологии.

Loading...

Дојче веле пишува зошто е тоа така.

Изгледа како обичен диск за сопирачка за автомобил, но секој што знае ќе ја забележи разликата. Површината е различна, обложена со потемен слој.

Оние кои го дизајнираа, во компанијата Trumpf во Дицинген во близина на Штутгарт, мислат дека пронајдокот барем малку ќе ја промени автомобилската индустрија.

Користејќи ласерски процес, тие ги подобруваат диск сопирачките така што тие трошат помалку при сопирање, како и ослободуваат помалку фини честички во околината.

Тие очекуваат автомобилската индустрија да навали кон нивниот производ.

„Ваквите пронајдоци успеваат само затоа што ги носиме најпаметните умови во нашата компанија“, вели Бертолд Шмит, технички менаџер на Trumpf.

Оваа компанија секое десетто евро од својот годишен промет го инвестира во истражување, тоа се половина милијарда евра.

Loading...

Така доаѓаат до околу триста патенти годишно.

„Но, Германија повеќе не нуди најдобри предуслови за иновативни претприемачи“, критикува Шмит.

„Да речеме, овде потребни се недели за да се добијат сите одобренија за основање компанија. Во другите земји завршува за еден ден“.

Прекумерната бирократија, вели овој директор, отфрла старт-ап компании, па дури и иновации.

Помалку патенти

Од статистиката може да се прочита нешто. Минатата година во Германија се регистрирани 57.214 патенти, што е за 16 отсто помалку од пред пет години.

На меѓународен план, Јужна Кореја ја престигна Германија и го зазеде петтото место во светот.

Повеќето патенти доаѓаат од Кина, САД и Јапонија.

Германскиот завод за патенти вели дека само од ова не може да се извлече заклучок дека Германија заостанува во иновациите.

Loading...

Тие наведуваат дека трошоците за истражување и развој се значително зголемени, но дека во Европа нема толку високо ниво на свест дека секое откритие, дури и најмалото, треба да се патентира.

„Во другите делови на светот, особено во Азија, оваа свест е многу изразена“, наведуваат од овој Институт.

Во светот е зголемен бројот на патенти во областа на електротехниката, а се намалува бројот на пронајдоци во автомобилската индустрија, која традиционално е мотор на германскиот просперитет.

Ева Шевор, претседател на Заводот за патенти, вели дека тоа зборува за зајакнување на областите на дигитализација, автоматизација, вештачка интелигенција и технологија на батерии.

„Но, според бројот на регистрирани патенти, овој развој навистина не ја фаворизира Германија“, додава таа.

Може ли Европа да се справи?

Од Министерството за економија наведуваат дека бројот на патенти е само еден од факторите и ја фалат Германија како место за инвестиции и иновативни компании.

Таму, пак, наведуваат дека се преземаат чекори за намалување на бирократијата и воведување дополнителни стимулации за иновации.

Матијас Бјанки од Здружението на мали и средни претпријатија раскажува поинаква приказна.

Loading...

„Во областа на дигиталните технологии, Германија не оди добро во меѓународна споредба“, вели тој.

Тој вели дека Германија сè уште е земја на пронајдоци, но во новите индустрии други ја надминале.

Дел од причината, според него, е тоа што големите интернет корпорации од САД и Азија инвестираат многу повеќе во истражување отколку европските.

Бјанки ја гледа високата цена на енергијата и преголемата бирократија како кочници во Германија.

Бара државата да ги дигитализира и да се откаже од планините од хартија на кои се уште се инсистира.

„Покрај тоа, ние мора да се потпреме на европската соработка“, вели тој.

Loading...

Тој додава дека европските земји можат да ја надминат американската и азиската конкуренција само заедно.