Далај Лама открива: Еве зошто не треба да славите родендени

Сподели со своите пријатели

Постојат луѓе кои јадат тестенини и инстант храна секој ден, додека за празниците уживаат во вкусни и квалитетни јадења.

Loading...

Зборовите на Далај Лама се испреплетени со мудри совети и упатства за тоа како да се живее едноставно, среќно и лесно, а тоа е неговиот став за празниците и родендените:

„Јас не славам родендени. Ми се чини дека ова е губење време. За мене, овој ден не се разликува од другите. На некој начин, секој ден е роденден. Разбудете се наутро, сè е свежо и ново, а главната работа е овој нов ден да ви донесе нешто важно“.

 

 

До денес, луѓето ја задржаа навиката да имаат по една мисија за секој празник, а една од најважните е да ги импресионираат другите.

На пример, младите мајки се натпреваруваат за тоа кој може најдобро да ги прослави родендените на нивните деца. И секој се обидува да го надмине другиот. Аниматори, ресторани, гостински sвезди, скапи подароци. На детето не му треба оваа екстраваганција, но родителите се задоволни. Постојат луѓе кои јадат тестенини и инстант храна секој ден, додека за празниците уживаат во вкусни и квалитетни јадења.

Loading...

 

 

За мудрите и вистински среќни луѓе – секој ден е празник. И овој ден не се карактеризира со вкусна храна, гласна музика и ослободување од омразената работа. Лежи во фактот дека секој час е радост. Сегашниот момент е најскапоценото и највредното нешто што го имате – тој е во нашето срце, во нашата душа, во нашиот ум. Затоа, не чекајте „специјални“ денови, туку живејте радост во секој момент од вашиот живот.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *