Црквата во Италија истражува над 600 случаи на сексуална злоупотреба

Сподели со своите пријатели

Католичката црква во Италија во четвртокот го објави својот прв извештај за наводна сексуална злоупотреба од страна на свештенството врз малолетници и ранливи возрасни лица, но здруженијата на жртви велат дека реалниот број на случаи е веројатно многу поголем.

Loading...

Во првиот извештај на Италијанската бискупска конференција (ЦЕИ), објавен на 41 страница, се наведува дека во двегодишниот период 2020-2021 година откриле 89 жртви, меѓу кои 61 малолетно лице.

Злосторствата ги извршиле 68 наводни злоставувачи, меѓу кои и свештеници, но и верски учители, шефови на католички канцеларии и претседатели на непрофитни организации.

Според извештајот, повеќето од жртвите биле на возраст од 15 до 18 години кога биле малтретирани.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Полицијата ги запира луѓето во Шангај и им ги брише фотографиите од протестите (ВИДЕО)

Шеснаесет жртви биле возрасни лица кои црквата ги сметала за „ранливи“.

Тврдењата најмногу се однесуваа на непримерен јазик, однесување и допирање.

На прес-конференцијата во четвртокот, црковните власти рекоа дека истражуваат повеќе од 600 случаи на сексуална злоупотреба пријавени во Ватикан од 2000 година.

Сепак, здруженијата на жртвите ги осудија ограничувањата на извештајот, кои опфаќаат само две години и не вклучуваат истражување во архивите на Ватикан.

Loading...

Здруженијата на жртвите сè уште се борат да добијат целосна евиденција за злоупотребите извршени во црквата, повикувајќи на независна истрага што треба да трае со децении, како што се случи во други земји како Франција и Германија.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Иран: Имаме докази дека Западот е вмешан во протестите

Извештајот на Ватикан се заснова на податоци од таканаречените „центри за слушање“ во епархиите, но вклучува само информации од жртви кои ја осудија злоупотребата.

Главната италијанска група на преживеани, Рете Л’Абусо, проценува дека има околу еден милион такви жртви во Италија.

Претседателот на организацијата Франческо Занарди го оцени извештајот како „апсолутно незадоволителен и срамен“.

„Ако за две години добиле 89 поплаки, тоа значи дека проблемот постои и дека е голем“, додаде Занарди.