Цигарите предизвикуваат депресија, наместо да смируваат

Сподели со своите пријатели

Кај пушачите ризикот од депресија или анксиозност е 70% поголем, откри новата студија.

Научниците тврдат дека запирањето на цигарите може да им помогне на луѓето да ги надминат овие проблеми и да се подобри менталното здравје.

Во истражувањето учествувале 6500 лица над 40-годишна возраст. Тоа покажа дека 18,3% од пушачите страдаат од депресија и анксиозност, во споредба со 10% непушачи и 11,3% поранешни пушачи. Групата на поранешните пушачи вклучува лица кои не запалиле цигара повеќе од една година.

Експертите тврдат дека смирувачката цигара е заблуда.

Пушачите мислат дека пушењето ги смирува, но во реалноста само ја засилува анксиозноста и тензијата. Кога ќе запалат цигара, тие всушност привремено го блокираат стресот предизвикан од недостатокот на никотин, Беркли тоа со вистинско спокојство.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.