Членовите на ММФ се погласно повикуваат на прекин на војната во Украина

Сподели со своите пријатели

Членовите на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) се почесто бараат да се стави крај на војната во Украина, која има исклучително негативно влијание врз растот на светската економија, изјави шпанската министерка за економија, Надија Калвино.

Loading...

Состаноците на ММФ и Светската банка беа обележани со длабока неизвесност околу војната, која симболизира „тектонска промена“ во принципите на глобалниот свет во ерата по Втората светска војна, рече Калвино во четвртокот.

Во јануари, шпанската министерка ја презеде функцијата претседател на Меѓународниот монетарен и финансиски комитет (ММФЦ) на две години, забележува Ројтерс.

„Доминира чувството на загриженост и неизвесност. Не знаеме колку долго ќе трае војната, какви би можеле да бидат последиците“, нагласи Калвино, додавајќи дека глобалните последици од војната се растот на цените на храната и енергијата.

Земјите-членки на ММФ се повеќе се загрижени дека војната се одолговлекува и дека таа влијае на инфлацијата, чие зајакнување предизвика силно заострување на монетарната политика во земјите ширум светот, рече шпанската министерка.

„Постои чувство дека ситуацијата е сериозна, мора да соработуваме“, изјави таа.

„И, се разбира, мислам дека сега се испраќаат построги пораки до Русија за запирање на војната поради страдањата што ќе ги претрпат најранливите земји, посиромашните делови од нашите општества“, додаде таа.

Глобалната природа на преклопувачките предизвици со кои се соочува светот е „повик за будење“ за важната улога на меѓународните институции како ММФ, смета Калвино.

Loading...

Таа верува дека глобалниот заемодавател е на висина на задачата, и покрај фрустрацијата на некои африкански лидери дека војната во Украина го оддалечила фокусот од кризата во посиромашните земји, нагласувајќи го создавањето на нови инструменти, како што е прозорецот за помош за шок со храна.

„Во моментов, ние сме многу фокусирани на решавање на итните потреби“, нагласи Калвино, наведувајќи „воспоставување механизми за реосигурување, механизми за финансиска поддршка, механизми за ослободување на долговите, со цел да се заштити финансиската стабилност низ целиот свет“.

Групата од седум најбогати земји во светот, Г7, се состана во средата, рече таа, со африканските министри за финансии за да ги решат нивните конкретни проблеми и да ги најдат најдобрите методи за поддршка на нивното население.

„Нашиот дијалог беше многу неопходен и многу добар“, рече таа, додавајќи дека последиците од војната во Украина го зајакнуваат одразот на значајните промени во светскиот поредок.

„(Дијалогот), според мене, треба да ја зајакне нашата подготвеност за мултилатерализам и нашиот капацитет за координација и соработка на политиките, се разбира“, заклучи таа.

Сите информации поврзани со најновите случувања со војната во Украина можете да ги прочитате ТУКА.