ЧЕРНОБИЛ: По 33 години научниците конечно открија што се случувало во Реактор 5 (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Разорната експлозија што се случи во реакторот 4 на електраната во Чернобил во 1986 година и предизвика нуклеарна катастрофа, која сè уште е предмет на истрага.

Loading...

Темниот ентериер во контролната соба во Чернобил, Реактор 4, каде се случила разорната експлозија во 1986 година, сега е официјално отворен за туристите – се додека тие се подготвени да носат Хазмат одело пред да влезат и да бидат подложени на радиолошки прегледи по излегувањето.

 

 

Иако денес туристите можат да одат во Припјат и Чернобил, има некои делови кои сè уште се недоволно испитани.

Една од мистериите до неодамна беше реакторот 5, кој беше во завршна фаза на изградба за време на експлозијата.

Бидејќи се наоѓа во зона на ризик, научниците не биле сигурни дали во неговите басени има метални прачки со осиромашен ураниум.

Loading...

 

 

Со помош на новата технологија, минатата година, 33 години подоцна, научниците добија можност да ѕирнат во петтиот реактор на нуклеарната централа.

Погледнете како изгледа денес местото на катастрофата во Чернобил:

 


Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *