Чаша вода наместо газиран пијалок против дијабетес

Сподели со своите пријатели

Заменувањето на газираните пијалоци со вода и незасладениот чај го намалува ризикот од дијабетес за 25%, покажуваат податоците од новото истражување.

Научниците истражувале повеќе од 25 000 луѓе меѓу 40 и 79 години, како запишувале сè што консумирале. Истражувањето траеше 11 години, а резултатите покажуваат дека 847 од учесниците биле дијагностицирани со дијабетес.

Лек за многу заболувања – Секое утро во 6 часот испијте чаша вода

Loading...

Истражувачите откриле дека за секои 5% зголемување во вкупниот енергетски внес од засладени пијалоци, ризикот за развивање на болеста се зголемува за 18%.

Замената на само една чаша газиран пијалок дневно со вода, ја намалува веројатноста од заболување со 14 до 25 отсто.

“Добрата вест е дека нашето истражување обезбедува практични совети и здрави алтернативи за луѓето кои ќе го спречат развојот на болеста.”, изјави доктор Нитај Фороуи од Универзитетот во Кембриџ, главен раководител на истражувањето.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.