Целта на Западот е да го прошири конфликтот

Сподели со своите пријатели

Во својот воведен говор на отворањето на 11-та Московска меѓународна безбедносна конференција, Путин истакна дека продолжува формирањето на мултиполарен свет, но истовремено во различни делови на планетата повторно се разгоруваат старите конфликти, а почнуваат и нови.

Loading...

Русија, рече тој, останува поддржувач на мултиполарниот светски поредок, заснован на принципите на меѓународното право.

„Бевме и остануваме поддржувачи на мултиполарниот светски поредок, заснован на приоритетот на нормите и принципите на меѓународното право, суверенитетот и еднаквоста на државите, конструктивната соработка и довербата“, рече Путин во поздравното видео обраќање.

Како што истакна, Западот прави се за да го прошири конфликтот во Украина и да ги вовлече и другите земји во него, нагласи рускиот претседател.

„Како што води оваа западна политика на долевање масло на огнот е јасно видливо на примерот на Украина. Со инвестирање милијарди долари во неонацистичкиот режим, снабдување со опрема, оружје, муниција, испраќање воени советници и платеници. Се прави се за да се разгори конфликтот уште повеќе и да се вовлечат и други земји во него“, истакна Путин.

Според зборовите на Путин, во различни региони на светот се подгреваат стари и нови конфликти, а целта е да се принудат земјите на вазално потчинување и користење на ресурсите.

Сите безбедносни предизвици во различни региони во светот и жариштата се поврзани со геополитичките авантури и неоколонијализмот на Западот, посочи тој.

Конфронтацијата на глобално и регионално ниво може да се ублажи, а постоечките предизвици да се неутрализираат само со обединети напори на меѓународната заедница, рече Путин.

Loading...

Во исто време, рускиот претседател нагласи дека земјите од НАТО продолжуваат да го развиваат својот воен потенцијал и се обидуваат да го пренесат во вселената.

Според неговите зборови, Соединетите Американски Држави се обидуваат да го реформатираат системот на меѓудржавна соработка во азиско-пацифичкиот регион.

„Западните земји планираат интеграција на силите на НАТО со блокот АУКУС“, рече Путин.