ЦЕЛАТА ДРЖАВА Е ГНЕВНА: Возач успеа да уништи национално богатство старо 2000 години (видео)

Сподели со своите пријатели

Перуандските дрвени Наска линии се оштетени кога камион влетал во аерхеолошкото наошалиште.

Хаинер Хесус Флорес Виго (40) е приведен откако ги игнорирал предупредувањата на патото и со камионот влегол на наоѓалиштето кое се смета за светско културно наследство под заштита на УНЕСКО.

Loading...

Бидејќи немало докази дека тоа го направил намерно. Флорес Виго е пуштен на слобода. Властите на локацијат апронашле траги од гуми што ги оставил врз геогливите.

Инаку, се верува дека подрачјето Наска, со линиите кои наликуваат на цртежи ако се набљудуваат од воздух, е старо 2000 години.

 

 

Се смета дека древната исчезната цивилизација Наска направила цртежи од 30 огромни животни и растерија, неколку стотина апстраткни геометриски фигури и 13.000 линии. Сите „цртежи“ се наоѓаат на висорамнината Наска во должина од 70 километри.

Научниците претпоставуваат дека Наска линиите некогаш претставувале аквадукти. Властите најавиле дека ќе ја засилат контролата за да се избегнат слични инциденти.

Геогливите се протегаат на релација Наска-Палпа (околу 80 километри).


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.