Цел живот ја користиме кратенката WC, но дали знаете што значи?

Сподели со своите пријатели

Шансите се, ако некогаш сте морале да го користите тоалетот додека сте во јавност, да сте ги виделе тие две букви на вратата, но можеби не сте размислувале премногу за тоа што всушност значат.

Loading...

Голем број корисници на социјалните мрежи сега се пријатно изненадени откако го дознаа нивното вистинско значење, кое нуди фасцинантен мал увид во историјата на тоалетите и санитарните јазли.

Како одговор на прашањето за тоа што всушност значи терминот „WC“, еден љубител на историјата објасни дека буквите всушност значат „water closet“, што бил љубезен термин за користење на тоалет во деновите на јавните бањи.

Буквалниот превод би бил „water closet“ (воден плакар), бидејќи во времето кога се создавала оваа кратенка не било учтиво да се зборува за телесните функции, па ова се сметало како компромисно решение кое нема да навреди никого.

– Во 19 век, зборот не се зборувал во учтиво општество, ниту телесните функции биле поврзани со користење на тоалетот. За да се избегне ова, терминот „water closet“ бил измислен за да се опише тогашниот нов тоалет за испирање, особено на јавни места. Кратенката „WC“ се сметала за доволно далеку и попристојна од нејзината функција за да се изговара, иако сепак со малку срам и воздржаност – објаснуваат тие на социјалните мрежи.

– Не ми се верува дека живеев со знакот „WC“ и немав поим зошто се вика така – коментираат тие на социјалните мрежи.

– Мило ми е што некој праша бидејќи тоа се прашувам со години, но никогаш не сум го прогуглал – признаваат тие.

Според веб-страницата за водовод Plumbworld, фразата „water closet“ првпат била употребена во Англија во 1870-тите.

Loading...

Првично познат како „ плакар за испирање“, наскоро станал „воден плакар“ преку популарна употреба, пред да стане „тоалет“.

19 век било време на големи иновации за модерните тоалети, а напредокот многу помогнал во подобрувањето на јавното здравје и хигиената.

Кралското домаќинство најмило еден од најпознатите санитарни инженери во тоа време, Томас Крапер, да ги замени тоалетите со понови модели во 1886 година, пишува Mirror.