Култура (Page 2)

Сподели со своите пријатели

Во Изложбениот салон на НУ Центар за култура „Трајко Прокопиев“ Куманово во четврток со почеток во 19:30 часот ќе биде отворена изложба на уметничка фотографија  од “IV – та Меѓународна Фото колонија – Старо Нагоричане 2019“. Колонијата се одржа во периодот од 5-10 октомври 2019 година, а на истата учествувааПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Националната установа Центар за култура „Трајко Прокопиев“ од Куманово, во рамките на Годишните конкурси за финансирање проекти од национален интерес во културата за 2020 година, има одобрено вкупно 5,9 милиони денари за околу дваесетина проекти. Најмногу средства или 1,1 милиони денари се доделени за претставата „Гробишта на автомобили“ од авторотПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Министерството за култура денеска ги објави проектит кои добија финансиски средства во рамките на Годишните конкурси за финансирање проекти од национален интерес во културата за 2020 година по дејности и области. Од Куманово рекордер е здружението „Антитеза“ кое за пет проекти ќе добие нешто над еден милион денари. Loading… ПотоаПрочитај повеќе

Loading...

Сподели со своите пријатели

Љубителите на театарот кои утревечер ќе ја проследат претставата Макбет, ќе уживаат во изненадувањата кои ќе ги подготви Театар Куманово, по повод Денот на вљубените и виното.   Во Театар Куманово утревечер, со почеток во 20 часот, ќе се изведе претставата „Макбет“, а љубителите на театарската уметност, по повод 14-тиПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Фото клуб Куманово објави отворен повик за млади луѓе, во рамките на проектот „Сликите од регионот“, преку кој ќе се рашират и разменат културни вредности од државите кои учествуваат во проектот: Албанија, Босна и Херцеговина, Србија и Македонија, преку фотографија. Право на учество имаат луѓе на возраст од 18-25 години.Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Центарот за култура „Трајко Прокопиев“ во Куманово наскоро ќе го добие своето драмско студио за млади кои ќе се обучуваат за актерство. Проектот Центарот за култура ќе го реализира со режисерката Драгана Гунин, која самата дошла на ваква идеја, поттикната од големиот интерес за глума во градот. Loading… – ВидовмеПрочитај повеќе

Loading...

Сподели со своите пријатели

Здружението Етно ризница кое минатата година го возобнови фестивалот Тумба фест, оваа година тоа ќе го стори и со фестивалот на детска песна Распеано детство. Здружението за уметност, култура и заштита на културно наследство Етно ризница од Куманово и оваа година ќе го организира Фестивалот на македонска новосоздадена народна шегобијнаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Кумановскиот Центар за култура „Трајко Прокопиев“ конечно ќе може да го реконструира кумановскиот театар, откако Владата на вчерашната седница даде согласност на Програмата за изградба на нови објекти и за реконструкција, санација и адаптација на постојните објекти што ги користат националните установи од областа на културата за 2020 година. Loading…Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Хит-комедијата „Чекајќи го министерот” со Лидија Вукиќевиќ, ќе биде одиграна на сцената на кумановскиот театар кон крајот на февруари. Станува збор за урнебесна комедија, напишана од Семир Гициќ, а во режија на Марија Пушкаров Поповиќ. Се работи за чудна приказна за три лица кои неочекувано се најдоа на едно место,Прочитај повеќе

Loading...

Сподели со своите пријатели

Библиотеката Тане Георгиевски пред се е институција која покрај основната задача збогатување на книжниот фонд и давање услуги на читателите има одредена визија и мисија, тоа е да ја промовира книгата како вистинска вредност кај младите, вели новоименуваната директорка на оваа јавна установа, Христина Алексовска. – За да се зголемиПрочитај повеќе