БРЗ ТЕСТ НА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА: Проверете како ви работи мозокот со само 3 прашања!

Сподели со своите пријатели

Прашања

Loading...
  1. Тениски рекет и топка чинат 1 долар и 10 центи заедно. Тенискиот рекет е 1 долар поскап од топката. Колку чини една топка?

 

  1. Пет машини произведуваат 5 производи во рок од 5 минути. Колку минути ќе бидат потребни за 100 машини да произведат 100 производи?

 

  1. Во езерото растат водни лилјани. Тие растат доста брзо удвојувајќи ја областа во која се наоѓаат секој ден. За целосно покривање на езерото ќе им бидат потребни 48 дена. Колку дена ќе им требаат на водените лилјани да покријат половина езеро?

 

Идејата на овој тест е дека прво на ум ми доаѓаат погрешните одговори: 100 центи, 100 минути, 24 дена. Овие одговори најчесто ги даваат луѓе со интуитивен начин на размислување, додека оние со порационален начин на размислување во просек даваат подобри одговори.

 

Одговори

  1. Одговорот е 5 центи. Ако топката чинела 10 центи, рекетот би чинел 1 долар и 10 центи, што е вкупната цена на двете ставки.

 

Loading...
  1. Одговорот е 5 минути. Бројот на машини не влијае на времето потребно за изработка на еден производ.

 

  1. Одговорот е 47 дена, а не 24. Ако количината на водни лилјани се удвојува секој ден, а потребната количина за целосно покривање на езерото е 48, логично е дека локвата ќе покрие половина од езерото претходниот ден.