Британија: Русите не знаат како да ракуваат со тенковска опрема

Сподели со своите пријатели

Русија ги исцрпила своите главни борбени тенкови во Украина, најверојатно затоа што не ги опремила со експлозивен реактивен оклоп (ЕРА) или не знаела како да ракува со него, наведува британското Министерство за одбрана во дневниот извештај за ситуацијата во Украина.

Loading...

Доколку се користи правилно, ERA ја намалува ефективноста на проектилите што доаѓаат пред да го погодат резервоарот.

 

 

 

Веројатно е дека војниците кои управуваат со руските тенкови немаат обука за одржување на ЕРА, според Министерството.

„Во војната, видовме бројни неуспеси на руските команданти да ги имплементираат борбените дисциплини на ниско ниво, како што е употребата на ЕРА. Кумулативниот ефект од овие неуспеси веројатно значително придонел за лошото изведување на операциите на руските сили“, додава тој.

Сите информации поврзани со најновите случувања со војната во Украина можете да ги прочитате ТУКА. 

Loading...