Британец украл мобилен телефон поради што веќе е 11 години во затвор

Сподели со своите пријатели

Експертот на ОН за активности за тортура, Алис Џил Едвардс, за случајот со маж доведен до психоза откако бил затворен во Обединетото Кралство повеќе од една деценија поради кражба на мобилен телефон, рече дека тоа е симбол на психолошката штета предизвикана од неопределени казни.

Loading...

Во 2012 година, Томас Вајт бил осуден на затворска казна за јавна заштита (PPI) за кражба на мобилен телефон – четири месеци пред да бидат укинати таквите затворски казни.

Оттогаш тој е во затвор, иако првично добил минимална казна од две години.

„Тој никогаш претходно немал халуцинации или слушнал гласови“

Неговото семејство вели дека неговата психичка состојба значително се влошила во затворот и дека сега боледува од психоза.

Велат дека му е потребна итна грижа за менталното здравје.

Неговата сестра Клара Вајт рече дека тој немал никакви проблеми со менталното здравје пред да биде осуден.

„Никогаш немал халуцинации, ниту слушнал гласови. Беше многу музички талентиран. По ИПП, немаше ништо од неговите амбиции и таленти“, рекла Клара, а пренесува „Гардијан“.

Казните за ИПП беа воведени во 2005 година со цел на неодредено време да се задржат сериозните престапници за кои се смета дека претставуваат опасност за јавноста.

Loading...

Меѓутоа, властите ги користеа овие казни и против престапници кои извршиле помалку опасни кривични дела.

Повеќе од половина од затворениците на ИПП кои сè уште ја отслужуваат својата казна се уште се во затвор најмалку 10 години по завршувањето на нивната првична казна.

Поранешниот судија на Врховниот суд, Брау, во 2020 година рече дека казните за ИПП се единствената најголема мана на британскиот казненоправен систем.