Бизарни закони во средновековна Европа: Кој ги прекршувал добивал сурова казна!

Сподели со своите пријатели

Многумина сè уште зборуваат за бруталните казни од средниот век, но кога ќе ги земете предвид законите според кои биле извршени казните, тогаш има смисла.

Loading...

Луѓето одамна сфатиле дека им треба систем на казнување со што ќе го дисциплинираат „непожелно однесување“, а во средниот век таквите казни биле ужасни.

Имено, пред неколку стотици години, во средновековна Европа, општествено прифатливо однесување значело работи што денес не може да се замислат. Кој не ги почитувал правилата, би бил строго казнет, ​​пишува Национална географија.

За среќа, повеќето од овие закони и забрани веќе не постојат:

Играње тенис (ако сте сиромашни)

Законот од 1495 година забранувал на момчиња кои не биле благородници да играат тенис, бидејќи се сметало дека ова ќе го охрабри коцкањето.

Законите се применуваа во текот на целата година, освен за Божиќ, па дури и тогаш им било дозволено да се играат исклучиво во затворено, односно во куќата на нивниот господар.

Играње фудбал

Loading...

Фудбалот во тоа време не се сметал за премногу цивилизирана игра. Всушност, тој не изгледал како фудбал каков што го знаеме денес – на терените се водела вистинска војна, со многу штети, па дури и смртни случаи.

На 13 февруари 1314 година, англискиот крал Едвард Втори дури издал наредба за забрана на фудбалот во Лондон. Тогашниот градоначалник на Лондон рекол дека оваа игра создава голема гужва и немири во градот, се слуша голема врева од јавните фудбалски терени и „од тоа можат да произлезат разни зла“.

Забраната за фудбал била укината во 1650 година.

Да се умре во парламентот

Според истражувањето спроведено во 2007 година, ова е еден од најглупавите закони во историјата, кој верувале или не, сè уште се применува во Велика Британија.

Имено, во средниот век било одлучено секој што починал во парламентот да има право на државен погреб.

Сосема е очигледно дека некогаш, еден од обичните поданици во тоа време користел дупка во постапката за да му ја обезбеди оваа привилегија на некој близок, па затоа одлуката за смртта во парламентот е строго забранета.

Мажење без дозвола на господарот

Loading...

Страшен закон што покажува колку е лошо да се биде на самиот крај на социјалното скалило. Имено, во тоа време, би можеле да навлезете во голема неволја ако се омажите без знаење на вашиот господар. Сепак, тоа не е најлошото од се.

Во случај на смрт на сопругот, господарот ќе најде друг маж за својата слугинка за краток временски период, а кој не сакал да соработува, бил строго казнуван.

Да се украде мртов кит

Овој закон има повеќе смисла кога ќе сфатите дека средновековната палата во основа била сè. И китовите очигледно биле на менито – но само за кралот и кралицата.

Ако не ги миете овците

Во случаите од 1200-тите, кои биле забележани од Натан Белофски во своето дело „Книга за чудни и љубопитни правни необичности“, целото село, слугите и другите, ќе биле казнети ако не ги мијат овците на господарот.

Веројатно стои приказна зад сето ова, но за жал никој не оставил детали.