БИДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ СО ЕЛКИТЕ: 4 работи на кои особено треба да внимавате!

Сподели со своите пријатели

Луѓето применуваат вештачки снег и мириси на елките за да го имитираат природниот мирис на дрвото. Овие хемикалии можат да содржат разни состојки кои го иритираат грлото, им пречат на астматичарите и предизвикуваат кашлица.

Loading...

Без огледна тоа како вид елка ќе изберете, треба да бидете внимателни. Пластично дрво може да предизвика иритација и респираторен дистрес ако користите хемикалии за да го украсите.

 

 

Луѓето честопати нанесуваат вештачки снег или мириси кои го имитираат природниот мирис на дрвото. Тие можат да најдат состојки кои го иритираат грлото и предизвикуваат сува кашлица, велат лекарите, додавајќи дека природните елки не предизвикуваат алергиски реакции затоа што немаат полен и не цветаат.

Опасност може да има и од стаклени топки кои ги користиме како украси, а кои можат да ви наштетат ако паднат и се скршат.

Исто така, различни украсни ламби можат да претставуваат голем ризик од пожар.

Loading...

Природното дрво се суши брзо, потребни се само 30 секунди за да изгори, а огнот да го зафати околниот мебел. Затоа, никогаш не треба да се става во близина на извор на топлина, или се препорачува да се користат распрскувачи врз неа или во нејзина близина, советуваат пожарникарите, кои ги повикуваат граѓаните да внимаваат на осветлувањето и никогаш да не ги оставаат свеќите без надзор.

 

 

Кога станува збор за светилките, ако тие се неисправни, постои и ризик од струен удар и треба да се постапува внимателно.

Бидејќи малите деца имаат тенденција да ставаат предмети во уста, постои ризик од задушување, додека свеќите лесно можат да се изгорат.

Луѓето кои имаат миленичиња треба да го штитат дрвото за да не можат животните да го турнат или да ги гризат каблите.


Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *