Бибер – вашиот сојузник за подобро варење на храната

Сподели со своите пријатели

Освен сол, црниот бибер е зачин кој најчесто се користи за приготвување супи, чорби, предјадења, салати, месо и зеленчук. Постојат неколку видови: бел, црн, зелена и црвен.

Белиот има поблага арома од црниот, а се смета и дека е пзодрав. Останатите варијанти не се поразлични видови, се е ист Piper nigrum.

За црниот се вели дека е делотворен против запек, дијареја, болка во ушите, гангрена, кила, проблеми со срце и варењето, каснување од инсект, несоница, болки во зглоови, забоболка и проблеми со црниот и белиот дроб.

Современата медицина ваквите тврдења не ги признава, но постојат индикации дека биберот има извесни лековитие својства. Пиперин, активна супстанца од биберот, го зголемува нивото на апсорпција на селен, витамин Б, бета каротен, како и други важни нутриенати. Пиперинот ја потикнува термогенезата на липидите, го забрзува енергетскиот метаболизам во телото и го зголемува производството на серотонин и ендорфин во мозокот.

 

Loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.