Бајковита локација во Словенија која мора да се посети со првиот снег (ФОТО)

Сподели со своите пријатели

Доаѓањето на зимата нè радува поради празниците, дружењето, патувањата, гледањето филмови со нашите омилени колачи, но и радостите на снегот на кои секогаш се надеваме.

Loading...

Меѓутоа, ако снегот повторно не заобиколи оваа зима, секогаш можете да се одлучите да презимувате во регионот.

Имено, Словенија е идеална дестинација доколку барате разни содржини и активности, а ќе најдете и прекрасни места идеални за еднодневни или викенд патувања.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Miroslav Zadravec (@mizadrav)

 

Резерватот Зеленци е место како од бајките, а штом падне првиот снег изгледа навистина магично.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Германец поради документи признал 24 деца: „Лапнал“ 1,5 милиони евра и нема да биде казнет

Во северниот дел на словенечкиот национален парк Триглав се наоѓа ова прекрасно место кое вреди да се посети.

Loading...

Резерватот Зеленци ќе ве воодушеви на прв поглед.

Љубителите на природата овде ќе го најдат посакуваниот мир и бегство од напорното секојдневие, а прошетката во природа и чист воздух ќе ви ги наполни батериите за нов почеток.

Езерото Зеленци се наоѓа веднаш зад селото Подкорен на јужната страна од главниот пат.

Многу интересни растителни видови нашле дом во овој природен резерват, а меѓу животните изобилно се застапени водоземци и гнездење птици.

Поради недопрената природна убавина, во 1992 година е прогласен за природен резерват.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Германец поради документи признал 24 деца: „Лапнал“ 1,5 милиони евра и нема да биде казнет

Нереална природа

Езерото лежи на северниот раб на Националниот парк Триглав, опкружено со пошумениот Витранце на југ и Караванке на север.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jaka Ivančič (@jaka_ivancic)

Loading...

 

Блатото Дрни е долго околу 1.200 метри, а на крајниот западен дел од блатото има смарагдно зелено езеро, поради што го добило името Зеленци.

Она што е особено интересно е што Зеленци не мрзнат во зима, нивната постојана температура во текот на годината е околу 6°C.

Можете да пешачите до езерото и мочурливото подрачје на посебен дрвен мост и да уживате во свежиот воздух и природата.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Германец поради документи признал 24 деца: „Лапнал“ 1,5 милиони евра и нема да биде казнет

Ако сакате да го видите езерото од воздух, можете да се искачите на блиската набљудувачка палуба и да уживате во глетката.

Ова езеро изгледа уште поубаво во зима, што го прави идеална дестинација за зимски викенд.