Австрија: Може да гласа без маска, но без дишење

Сподели со своите пријатели

Министерството за здравство на Австрија донесе нова регулатива за епидемијата, која им овозможи на граѓаните кои беа позитивни на Ковид-19 да учествуваат на претседателските избори закажани за 9 октомври.

Loading...

Австриските власти претходно ги укинаа речиси сите правила, вклучително и карантинот за заразени лица.

Оние кои биле позитивни на тестот морале да носат маска само 10 дена кога излегувале од дома во ситуации кога не може да се исклучи физичкиот контакт со други лица.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Австралија го укинува задолжителниот карантин од средината на октомври

На одредени места, како во основните училишта, на заразените им беше забранет влез.

Тоа би било голем проблем за изборите, бидејќи многу избирачки места се во училиштата.

Така, некој што бил позитивен неколку дена пред 9 октомври може да го изгуби правото на глас, бидејќи би било предоцна да се нарача гласачко ливче по пошта.

За да се реши овој проблем, Министерството без оглас објави нова регулатива во Службен весник.

Новата регулатива, која стапи на сила денеска, предвидува нов исклучок од обврската за носење маска FFP2.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Ердоган: Турските власти докажаа дека се на вистинскиот пат

Оваа обврска повеќе не важи при тестирање за коронавирус, ниту, во случај на итност, медицинска интервенција, ниту за цели за идентификација, што е важно за избори.

Регулативата предвидува дека оние кои тестирале позитивно на Ковид-19 мора, пред да ја извадат маската, да го нагласат тоа.

Маската мора да се отстранува само онолку колку што е потребно, а „исфрлањето на аеросоли“ мора да се сведе на минимум, што значи практично задржување на воздухот.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Рускиот патријарх Кирил заразен со коронавирус

Исто така, новата регулатива содржи измени во однос на забраната за влез на одредени места за заболени лица.

Таа забрана сè уште важи за болниците, градинките или основните училишта, но има точка 8 која предвидува нов исклучок, кој предвидува дека забраната не се применува доколку се работи за „учество или спроведување избори предвидени со закон или за користење на инструмент на непосредна демократија предвиден со закон“.