Асанж ја започна последната правна битка против екстрадицијата во САД

Сподели со своите пријатели

Основачот на Викиликс, Џулијан Асанж денеска ја започнува последната правна битка што може да го спаси од екстрадиција во САД од Велика Британија, по 13 години борба со властите во судовите во Англија.

Loading...

Американските обвинители сакаат да му судат на 52-годишниот Асанж по 18 точки поврзани со неговото објавување доверливи американски воени и дипломатски извештаи преку Викиликс.

Тврдат дека протечените информации ги изложиле на ризик нивните агенти и дека нема оправдување за такво кривично дело.

Многубројните поддржувачи на Асанж го сметаат за херој на опозицијата на естаблишментот и за новинар кој се гони за откривање злосторства и наводни воени злосторства извршени од САД.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  За судењето на Трамп беа избрани 12 членови на поротата

Правните битки на Асанж започнаа во 2010 година, по што тој помина седум години во амбасадата на Еквадор во Лондон, пред да биде екстрадиран и затворен во 2019 година поради прекршување на условите за неговото ослободување.

Оттогаш тој е во најстрогиот затвор во југоисточен Лондон, каде дури и се ожени.

Велика Британија ја одобри неговата екстрадиција во САД во 2022 година, откако судијата првично ја суспендираше поради загриженост за менталното здравје на Асанж, односно ризикот од самоубиство доколку биде депортиран.