Англиското село на „живите мртовци“, како во хорор филм, никој не смее да оди сам!

Сподели со своите пријатели

Во шеесеттите години на минатиот век, во напуштеното село Вархам Перчи, биле откриени остатоци од бројни поранешни жители – сериозно осакатени. Објаснувањето за ова звучи како нешто од хорор филм.

Loading...

Денес од малото село Варам Перчи во англиската провинција Јоркшир остануваат малку остатоци од урнатините на црквата Свети Мартин. Тоа е едно од илјадниците села на островот што нивните жители ги напуштиле со векови. Варам Перчи само по себе немало да биде ништо посебно да не било страшното откритие овде во 60-тите години на минатиот век.

 

 

Во ископувањата потоа се пронајдени остатоци од најмалку десет лица, вкупно 137 коски, пишува британски Гардијан. Коските покажале знаци на сурово малтретирање: тие биле скршени на многу места, на некои имало знаци на изгореници, а главите биле отсечени од телото. Но, било потребни повеќе од 50 години да се открие што се случило со луѓето во Варам Перчи.

Страв од „живите мртовци“

Во 2017 година, научниците спроведоа студии за коски. Шпекулациите за нивната состојба беа многубројни, меѓу другото, се претпоставуваше дека пронајдените тела може да биле жртва на насилен напад или дури и канибализам – што не било невообичаено во руралната, средновековна Англија, која честопати била опфатена со глад.

Loading...

Сепак, вистинското објаснување не е помалку морничаво, како што откриле истражувачите. Очигледно луѓето од Варам Перчи биле обучени да спречат да воскреснат. Во тоа време, стравот од „живите мртовци“ било широко распространет и сè уште се наоѓа во фолклорот на многу култури низ целиот свет. Осакатувањата биле извршени по смртта на луѓето.

 

 

„Темната страна на средниот век“

Во тоа време се верувало дека мртвите можат повторно да воскреснат за да ја шират болеста или да ги нападнат живите. Како резултат, луѓето биле обезглавени и осакатени кратко време по смртта за да ги спречат да го сторат токму тоа. Еден од научниците кои учествувале во студијата за Гардијан изјави: „Претпоставката дека коските на Варам Перчи се остатоци од изгорени и осакатени трупови најдобро одговара на доказите. Тоа ни ја покажува темната страна на средниот век и исто така колку бил различен средновековниот поглед на светот од нашиот денес “.

Во тоа време вообичаена практика било обезглавувањето и осакатувањето на мртвите, како што може да се прочита во средновековните извори, според Гардијан. Остатоците од самиот Варам Перчи можат да се посетат денес. Според културната институција „Англиско наследство“, селото било веројатно населено од 9-ти до 16-ти век. Тие овде истражувале од 1948 година, а местото сега е еден вид музеј на отворено. И бидејќи се знае што се случило со мртвите тука, Варам Перчи е исто така мал туристички магнет.


Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *