Американците ќе произведат авион со ласерско наоружување (видео)

Сподели со своите пријатели

Компанијата „Nortrop Gruman“ открива фасинантни фотографии од новиот невидлив „суперџет“, способен за испалување на ласерското оружје.

Loading...

За т.н. „шеста генерација борци“ се зборува дека ќе лета со суперсонична брзина, иако оваа американска компанија која го развила вели дека специвикациите се уште се тајна.

Се очекува оваа летало да користи напредни системи за ладење, за да ги прикрие своите ласерски системи.

Крис Фернандез, потпретседател за истражување, технологија и напреден дизајн, вели дека овој борец ќе има голем домет затоа што ќе има многу бази од кои би можел да оперира во иностраството. Ќе мора да има доста оружје, а преживувањето ќе биде клучно.

„Nortrop Gruman“ има два дизајнерски тима кои работат на овој нов авион, но не сакаат да дискутираат за неговата брзина, затоа што мора да почекаат појасни упатства од пентагон во иднина.

Се очекува оваа летало да се користи од 2030 година.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.