Алпски Кариби – езеро кое секоја година го „голта“ паркот (фото)

Сподели со своите пријатели

Природата е преполна со убавини кои никогаш не би рекле дека се природни. Еден од тие примери е езерото во Австрија која од година во година изведува неверојатен „трик“. За време на летото е седум пати подлабоко за разлика од зимат акога скоро и исчезнува.

Грунер си, т.е. Зелено езеро, се наоѓа во австриската планинска регија Горна Штајерска. Природата која го опкружува ги остава без здив љубителите на планинарењето кои од напорното пешачење со задоволство одбараат на блиските клупи.

 

Loading...

 

Доколку сакаат да здивнат на ист начин и по средината на јуни, мештаните, туристите и патниците мораат да облечат нуркачко одело или макар костим за капење.

Со првите денови на пролетта, снего од блиските планини започнува да се топи и полека го исполнува басенот на езерото кое тогаш повеќе личи на бара долга метар или два.

 

 

Како минуваат деновите, стазите, стеблата и гранките, а на крајот и мостот исченузваат под површината на водата.

 

Loading...

 

Резултатот на овој природен феномен е подводен парк кој полека започнува да зивира од езерото кон крајот на јули кога водата започнува да испарува.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.