Ако носите маскара секојдневно, дерматолозите имаат важно предупредување за вас!

Сподели со своите пријатели

Многу жени се чувствуваат нецелосни кога не носат маскара, па затоа е составен дел од нивната секојдневна рутина за шминка.

Меѓутоа, ако сте навикнати да ставате маскара на трепките секој ден, можеби ќе треба да ја намалите оваа навика бидејќи лекарите предупредуваат дека може да направи повеќе штета отколку добро.

Loading...

Многу жени признале дека дури и не знаеле дека маскарата има рок на траење.

Д-р Алексис Гранит, дерматолог открил дека постојано носењето маскара може да предизвика инфекции, па дури и губење на трепките.

– Најважно е да ја тргнете маскарата пред спиење. Секоја шминка што не е отстранета од лицето, има потенцијал да влезе во порите, да предизвика иритација, инфекција или воспаление.

– Секој козметички производ што го ставате околу око може да дојде до самото око за само неколку минути. Маскарата на некои производители содржи влакна кои можат да допрат до окото и да предизвикаат иритација, посочува дерматологот.

– Бактериите што живеат природно на вашата кожа можат да се населат во маскара, а неодамнешната студија откри дека повеќе од 30 проценти од шишињата од оваа шминка имаат бактерии во неа по само три месеци нанесување. Контаминацијата исто така може да ја зголеми споделувањето на маскарата со другите, предупредува таа.

Забележете ја препораката околу временскиот период на употреба на маскарата, која обично е од 3 до 6 месеци и е означена со 3М и 6М.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *