Плодовите кои предизвикуваат отекување на цревата

Сподели со своите пријатели

Плодовите се здрава храна. Тие се исполнети со корисни јаглехидрати, витамини и минерали . Кај повеќето диети плодовите се препорачана храна. Тие помагаат и за подобрување на имунитетот.

Во секој случај да каснеш од плодот е за неколку пати подобро отколку да јадеш чоколадо, сладолед или парче торта. Јаглехидратите кои организмот ги добива не можат да се споредуваат по корисниот ефект.

Но, за жал, има плодови, кои ќе ве натераат да се чувствувате отечени. Тие предизвикуваат тежина во стомачната област, гасови и непријатност. Кои се тие?

Со јаткасти плодови до подобро здравје

Loading...

Јаболка

Јаболката се многу богати со витамини. Во нивсе содржи вреден пектин, кој е многу моќно средство против високиот холестерол. Јаболката се и многу корисни за дијабетичарите, бидејќи имаат низок гликемиски индекс.

Покрај сето тие се и едни од најбогатите овошја на антиоксиданси. Тоа, сепак, понекогаш игра лоши шеги. Големото количество антиоксиданси во комбинација со фруктозата го отежнува варењето.

За да се заштитите од тешкотии во обработката на јаболкото епрепорачливо да се џвака многу бавно и макотрпно. Така уште во устата ќе успеете да обработите некои од хранливите материи. Покрај тоа, ќе ја џвакате добро и кората  која е доста тежок дел за варење.

Колку отрови всушност има на само едно јаболко? (видео)

Сушени кајсии, сливи, суво грозје и други

Сушеното овошје е многу позаситео со хранливи материи отколку свежите. Ова се должи на нивното дехидрирање. Кога плодот е свеж и сочен, неговите сокови помагаат за полесно варење.

Но, кога е исушен, влакната и шеќерите стануваат тешко разложливи за желудникот и цревата. Тоа предизвикува оток и гасови. Концентрацијата на влакна и шеќери во дебелото црево дополнително ја влошува ситуацијата.

Затоа е препорачливо да пиете доволно течности, кога конзумирате сушено овошје. Ова ќе ја компензира нивната сатурација.

Eсенска диета со круши

Круши

Крушите, слично на јаболката содржат многу пектин. Тие се и исклучително слатки и сочни плодови. Покрај сè друго, во крушите се наоѓаат и големи количини сорбитол – шеќерен алкохол, кој при ферментација во цревата и во комбинација со шеќерите во фетусот предизвикува сериозно оток.

Грозје, цреши и ананас

Овие три плода се неверојатно вкусни, сочни и слатки. Омилени се на многумина, но прејадувањето со нив може да доведе до сериозен непријатност.

Цреша – лек од природата подобар од аспиринот!

Сласта на овие плодови се должи природно на големите количини шеќери во нив. Токму поради тоа се и препорачани за време на диета.

Концентрацијата на шеќери ја отежнува апсорбцијата во тенкото црево. Тоа доведува до отекување на цревата, понекогаш дури е и прилично болно. Повторно е препорачливо да се џвакаат овие плодови што е можно подолго и темелно, за да ја ублажите работата на цревата.

Ова ќе го намали отокот и чувството на тежина во стомакот.