Кога мува ќе слета на вашата храна, многу е вообичаено само да ја избркате со рака и да продолжите да јадете, но дали треба да се грижите за бактериите?
Според Томас Даниелс, научник и директор на лабораторијата за животна средина на универзитетот Фордхам во Њујорк, се чини дека има најмалку сто различни видови на бактерии и вируси кои мувата може да ги пренесе.
Според „The Health“, кога мува собира бактерии, може да ги пренесе насекаде околу себе. Едно од местата е вашата храна, дури и ако била на неа само неколку секунди.
„Постои ризик од инфекција и заболување, иако количината на бактерии што можат да се пренесат за тоа кратко време е мала“, тврди Даниелс. Сепак, поголема опасност доаѓа кога мувата повраќа. Да, звучи ужасно.
Кога станува збор за храна, таа не се обидува да ја јаде, туку остава сокови на неа, така што таа ќе омекне и може да се јаде во течна форма.
Ниту ова не е најлошиот дел. Течноста во телото што ја ослободува од храната е полна со бактерии кои остануваат во мувата подолго отколку од телото, што значи дека има многу поголеми шанси да се зарази.
Некои од болестите што мувите можат да ги пренесат се навистина опасни. Ешерихија коли, салмонела, хепатитис А и ротавирус, вели специјалист за заразни болести Брент В. Лаарц. Друга болест е шигела (шигелоза) – предизвикува дијареја, висока температура и неподнослива болка во стомакот.
Не мора веднаш да паничите и да ја фрлате храната по која слетала мувата.
Поверојатно е да ја пренесат инфекцијата доколку биле на сурово месо или валкани површини, вели д-р Лаарц и советува одржување на кујната во екстремно чиста состојба, бидејќи тоа ги намалува шансите да се заразите.
Исто така, само една мува на храна нема да ве зарази, повеќе сте загрижени ако јадете некаде надвор и одвреме-навреме некоја нова ќе слета на храната.