8 знаци дека имате недостаток на еден од најважите витамини во телото

Сподели со своите пријатели

За разлика од другите витамини, витаминот Д функционира како хормон, и секоја клетка во вашето тело има рецептор за него. Се формира од холестерол кога вашата кожа е изложена на сончева светлина, но може да се најде и во одредени видови храна, како што се масни риби и збогатени млечни производи.

Loading...

Сепак, недостаток на витаминот Д е многу чест и се проценува дека околу една милијарда луѓе низ целиот свет имаат ниско ниво на овој витамин во крвта.

Лицето со недостаток на витамин Д често има многу светла кожа, изгледа постаро, дебело, не јаде многу риба и млечни производи, живее во затворено место или живее далеку од екваторот каде има помалку сонце.

За среќа, витаминот Д лесно може да се надополни со додатоци.

Прочитајте за некои од симптомите кои укажуваат на недостаток на витамин Д

Често сте болни

Една од најважните улоги на Витаминот Д е да го задржите вашиот имунолошки систем силен за да може да се борите против вирусите и бактериите што предизвикуваат болеста.

Уморни сте

Loading...

Чувството на замор може да има повеќе причини, а недостаток на витамин Д е само една од нив. Студиите покажаа дека многу ниско ниво на витамин Д во крвта може да предизвика замор, што пак влијае на целокупниот квалитет на животот.

Болки во коските и грбот

Витаминот Д му помага на здравјето на коските на многу начини – ја подобрува апсорпцијата на калциум во организмот. И една студија откри и докажа поврзаност помеѓу витамин Д и болки во долниот дел на грбот.

Депресија

Депресивното расположение исто така може да биде знак на недостаток на витамин Д, особено кај постарите лица. Неколку различни студии покажаа врска помеѓу витаминот Д и депресијата, а исто така е откриено дека земањето суплементи го подобрува расположението.

Лошо заздравување на раните

Премногу рано заздравување на раните по операцијата или повредата може да биде знак дека имате премногу малку витамин Д во крвта. Оние што го земале додатокот имале 28 проценти поголема веројатност побрзо да ги санираат раните.

Пропаѓање на коските

Loading...

Витаминот Д игра клучна улога во апсорпцијата на калциум и метаболизмот на коските. Многу постари луѓе чијашто коска пропаѓа, веруваат дека треба да земаат калциум, но со тоа нужно мора да го заменат витаминот Д, кој е малку познат. Ниската густина на минералите во коските се индикација дека коските губат калциум и други минерали.

Губење на косата

Иако често се припишува на стрес, тоа може да биде причина за болест или недостаток на хранливи материи. Губење на косата кај жените е често поврзано со ниско ниво на витамин Д.

Една студија дури откри дека луѓето кои имале алопеција имаат пониско ниво на витамин Д во крвта.

Болки во мускулите

Постојат докази дека недостаток на витамин Д може да биде потенцијална причина за болка во мускулите кај деца и возрасни, а во една студија дури 71 процент од луѓето кои се пожалиле на хронична болка во мускулите немале доволно витамин Д во крвта.

Кои се референтните вредности на витаминот Д?

Нивото на витамин Д во крвта под 30 nmol / l е хиповитаминоза D. Ако нивото на витамин е 30 до 75 nmol / l, постои недоволен витамин Д, додека вредностите поголеми од 75 nmol / l се сметаат за нормални.

Loading...

Ако има хиповитаминоза или недостаток на витамин Д, тогаш е потребна терапија со витамин Д или дополнување.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *