7 органи без кои нашето тело може да функционира

Сподели со своите пријатели

Човечкиот организам е исклучително чувствителен и отпорен. Дури и да останете без голем дел од виталните органи, постои шанса да преживеете.

Loading...

На пример, луѓето може да живеат реалтивно нормален живот без скоро половина мозок.

Другите органи можат да бидат целосно отстранети од вашето тело и тоа пак не мора да има големо влијание на вашиот живот.

Овие неколку органи не се од клучно значење за вашиот опстанок:

Слезина

 

 

Овој орган се наоѓа на левата страна од абдоменот, а најчесто се отстранува при повреда, со оглед на тоа дека е сместен веднаш под ребрата.

Loading...

Го обложува тенка марамичка која лесно се кине, што значи дека крвта може лесно да истече ако дојде до оштетување на слезината. Доколку не се забележи на време или не се лекува, оваа состојба може да доведе до смрт.

Слезината се состои од два различно обоени делови. Темноцрвениот дел од складиштето и различни црвени крвни клетки, додека белите „џепчиња“ складираат бели крвни зрнца и тромбоцити.

Луѓето сосема нормално можат да живеат без слезина затоа што црниот дров игра важна улога во разложувањето на црвените крвни зрнца и нивните компонети, додека другите лимфоидни ткива помагаат во одржување на имунолошката функција која инаку ја врши слезината.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Неколку идеи за брз и здрав појадок! Уживајте!

Желудник

 

 

Овој орган е задолжен за една од четирите главни функции во нашиот организам – механичко ситнење на храната на контракции и нејзиното хемиско разложвање по пат на лачење на киселината.

Желудникот хирушки се отстранува среде повреда или појава на канцерот. Во тој случај, јајникот се поврзува директно со тенкото црево.

Loading...

Шансите за успешно заздравување се големи, а исхраната на пациентите на кои им е отрстранет желудникот е нормална, со употреба на витамински суплементи.

Репродуктивни органи

 

 

Примарните репродуктивни органи кај мажите и жени се тестисите и јајниците, кои доаѓаат во пар.

Лицата можат и натаму да имаат деца доколку една половина од органите престанува да функционира.

Репродуктивните органи во целост хирушки се отстрануваат во случај на повреди или формирање на канцер.

Дебело црево

 

Loading...

 

Примарната функција на овој орган е апсорпција на вода и подготовка на фесецот за исфрлање од организмот со негово слабеење.

Доколку лицето заболи од рак или некои други болести, тоа може да доведе до делумно или целосно остранување на дебелото црево.

Поголемиот дел од луѓето успешно заздравуваат по операцијата, иако пациентите наведуваат дека чувствуваат промени во дигестивниот тракт.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Остатоци од храна штетни по здравјето: Што да се подгрева, а што не?

За брзо заздравување се препорачува косумирање на помека храна.

Loading...

Жолчно ќесе (жолчка)

 

 

Се наоѓа под белите дробови, во горниот десен дел од абодеменот, веднаш под ребрата, а складишната течност која го лачи дробот и која помага во разложување на мастите во организмот.

Кога тенкото црево детектира масти, ослободува хормон кој предизвикува констракција на жолчна ќеса, која потоа ослободува жолчка.

Loading...

Сепак, вишокот холестерол понекогаш доведува до формирање камења во желудочната ќеса, кои можат да ги блокираат малите канали кои испуштаат жолчка. Кога тоа ќе се случи, често е неопходно отстранување на ќесето. Оваа операција е позната под името холецистектомиа.

Кемњата во жочката кај многу луѓе не предизвикуваат никакви симптоми, но немаат сите таква среќа. Во 2015 година од жолчна ќеса на една Индијка биле отстранети 12.000 ситни камења, што е светски рекод.

Слепо црево

 

 

Loading...

Овој орган во форма на црв се наоѓа во близина на местото на спојување на тенко и дебело црево. Се смета дека служи за складирање на „добри“ бактерии во организмот со цел нивна репопулација во случај на оштетување на црвената флора.

Доколку црвената содржина дојде во овој орган не може да излезе надвор што доведува до воспалените. Потешките случаи бараат целосно отстранување на слепото црево.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Зошто банани не треба да јадете за појадок?

Понекогаш се случува дека хирурзите не го отстрануваат овој орган во целост, што значи дека по хирушкиот зафат повторно може да дојде до воспаление.

Лицата на кои им е отстрането слепото црево не чувствуваат разлика во квалитетот на животот и немаат никаков посебен режим на исхрана.

Бубрези

 

Loading...

 

Поголемиот дел од луѓето имаат два бубрега, но може да преживат и со еден, па и без двата (со помош на дијализа).

Улогата на бубрезите е филтрација на крвата, со цел одржување оптимална количина на вода и електролити во организмот, како и држување кисело-базна рамнотежа.

Бубрезите затоа се однеусваат како некој вид сито, кое ги задржува корисните материи, како протеини, клетки и нутриенати, непходни за организмот. Остатокот заминува од овие органи во вид на урин.

Постојат многу причини поради кои некому би можел да му биде отстранет бубрег – наследни болести, оштетување предизвикано со употреба на дрога и алкохол, па дури и поради инфекција.

Loading...

Доколку лицето остане без двата бубрези и биде дел од процесот на дијализа, очекуваниот животен век на пациентот зависи од неколку фактори, вклучувајќи го типот на дијализа, полот, староста, како и другите болести.