6 знаци дека вашиот организам „плаче“ за годишен одмор

Сподели со своите пријатели

Високото ниво на дневен стрес доведува до ментално и физичко исцрпување. Дознајте подолу кои знаци покажуваат дека итно ви треба пауза.

Loading...
  1. Колегите ве прашуваат дали сте добро

Другите луѓе веројатно ќе забележат пред вас дека сте под стрес, нервозни или напнати. Ако колегите ви пријдат и ви кажат „изгледате уморно“ или „дали е сè во ред?“, Тоа може да биде јасен знак дека ви треба пауза.

 

 

  1. Честопати грешите

Хроничниот стрес е често причина за грешки на работа и знак дека мора да направите пауза.

Поради замор, ја губиме можноста да се фокусираме на сопствените одговорности и повеќе не можеме да ги извршуваме одговорно.

  1. Ве боли сѐ

Грбот, главата, очите, стомакот… Кога сме во стресни ситуации, телото ослободува хемикалии кои се предизвикувач на воспаление и ја зголемуваат чувствителноста на телото на болка.

Loading...
  1. Проблеми со спиењето

Несоница или зголемена потреба за спиење поради хроничен замор се исто така индикатори за високи нивоа на стрес.

Понекогаш проблемите едноставно не оставаат да спиеме, а понекогаш сме толку летаргични што целиот ден го поминуваме под јорган. Ниту еден од овие два услови не е нормален и обајцата јасно покажуваат дека ни треба одмор.

 

 

  1. Не можете да ја поднесувате веќе вашата работа

Луѓето кои се под преголем стрес и притисок губат перспектива и не можат да најдат мотивација за работата што ја работат.

Ова не е невообичаено овие денови кога сите сме презаситени со обврски. Меѓутоа, ако работата ви стана неподносливо тешка, тогаш е вистинско време да одморите.

  1. Се изолиравте од блиски луѓе

Немате волја да се дружите со семејството и пријателите, ги избегнувате нивните повици и едноставно не сакате да бидете со други луѓе.

Loading...

На сите ние повремено ни треба време сами на себе, но целосно избегнување на интеракција со блиски луѓе е знак дека сте „изгорени“ од обврски.


Leave a Reply