46 прашања: Тест за откривање на рана деменција

Сподели со своите пријатели

Раното откривање на деменција е еден од фокусите на научниците неодамна, а најновата алатка за когнитивен скрининг е тест од 46 прашања.

Loading...

Еден вообичаен показател за когнитивно опаѓање е губењето на меморијата. Сепак, важно е да се знае разликата помеѓу стареењето и болеста.

Прашалникот развиен од австралиски истражувачи може да помогне.

Како и со секое потенцијално дијагностичко помагало, на прашалникот му е потребна дополнителна валидација во поголеми студии, но неодамнешната проценка заклучи дека е прифатливо точна, пренесува Нова.рс.

Досега се вели дека 526 луѓе го тестирале прашалникот, кој ги оценува нивните способности во шест домени: меморија, јазик, ориентација, внимание и концентрација, извршна функција и способност за копирање и цртање геометриски фигури.

Субјективна проценка на когнитивните способности

Тестот ги запишува проценките на испитаниците за нивниот моментален ментален капацитет, што може да биде ран предупредувачки знак за когнитивно опаѓање, навестување за деменција или барем да го стави поединецот во категорија со поголем ризик за да може повнимателно да се следи нивното здравје.

И покрај неговиот потенцијал, не постои јасен консензус меѓу научниците за веродостојноста на таквите тестови.

Бидејќи тоа е само-пријавено, луѓето можеби нема искрено да ги признаат промените што ги забележуваат во нивната меморија или говор, или можеби дури и не се свесни за нив ако болеста е премногу напредната.

Loading...

Сепак, стандардизирана рамка тестирана на голем број луѓе и проценка на широк опсег на когнитивни способности може да им помогне на лекарите да препознаат суптилни промени кои бараат дополнително внимание.

Како изгледа тестот за рано откривање на деменција?

Тестот се состои од 46 изјави за постепени промени кои луѓето можеби ги доживеале или забележале во последните две години, како што се тешкотии со слухот, концентрацијата или јазикот.

За секоја изјава, треба да дадете оцена што ги опишува вашите моментални ментални способности – треба да означите дали нешто се случува „речиси секогаш“, „обично“, „повремено“, „обично не“ или „речиси никогаш“.

Тимот го утврдил она што тие велат дека може да биде прилично солиден „пресечен“ резултат за идентификација на субјекти со поголем ризик од деменција.

Но, учесниците во анализата биле инаку здрави луѓе, на возраст меѓу 39 и 97 години, кои се вклучени во тековните, надолжни студии за стареењето, така што истражувачите ќе мора да го следат нивниот напредок во годините што доаѓаат.

Погледнете подолу кои прашања се вклучени.

Пред вас се 46 изјави, а секоја треба да се оцени дали тоа ви се случува „речиси секогаш“, „обично“, „повремено“, „обично не“ или „речиси никогаш“.

46 тврдења

1. Забележав повеќе тешкотии со мојот јазик и говорните способности.

Loading...

2. Имам значителни проблеми со меморијата.

3. Потешко ми е да се концентрирам на различни задачи.

4. Потешко ми е да ги решам секојдневните проблеми кои се појавуваат низ куќата.

5. Не можам да се сетам каде ги ставив работите.

6. Почесто губам ориентација за датумот.

7. Се случува да го заборавам името на личноста со која разговарам дури и кога ја познавам.

8. Тешко ми е да повторам нешто што штотуку сум слушнал (на пр. телефонски број, адреса и сл.).

9. Ги заборавам деталите за настанот што се случи пред неколку недели.

Loading...

10. Не сум организиран како порано.

11. Лесно ми се одвлекува вниманието и не можам да следам разговор или филмски заплет.

12. Побавен сум во пишувањето.

13. Заборавам работи што имам намера да ги направам во блиска иднина.

14. Ги правам работите порано или подоцна отколку што се очекува да се направат.

15. Постојано заборавам каде го паркирав автомобилот на паркингот.

Loading...

16. Имам проблем да ги планирам работите однапред и да ги спроведам тие планови навреме.

17. Често ги заборавам основните работи што ги научив на училиште кога бев млад.

18. Понекогаш не разбирам што велат другите, без разлика на мојата способност за слушање.

19. Поголема е веројатноста да налетам на предмети или луѓе.

20. Имам повеќе проблеми со донесувањето одлуки за секојдневните работи (на пр. каква облека да облечам, каков предмет да купам).

Loading...

21. Други ми кажаа дека се повторувам (на пр. им ја раскажувам истата приказна или ги поставувам истите прашања).

22. Кога возам или пешачам до мојата куќа, може да поминам покрај мојата куќа без да знам.

23. Не препознавам познати личности (на пр. актер, пејач, ТВ лик) што ги познавав.

24. Сметам дека е тешко да се справам со итни случаи во домаќинството (на пр. славина што протекува, пајак во спалната соба итн.).

25. Ги заборавам имињата на секојдневните предмети (на пр. кујнски прибор, предмети за домаќинството).

Loading...

26. Морам повеќе да се трудам да запомнам работи што сум ги слушнал, прочитал или видел.

27. Не можам да го задржам мојот ум фокусиран на некоја задача дури и ако сум уживал во неа.

28. Не можам да правам две работи одеднаш (на пр. да ги мијам садовите и да разговарам со некого, да возам и да слушам радио).

29. Често заборавам кој ден во неделата е.

30. Често заборавам како да користам уред или алатка што неодамна научив да ја користам (на пр. компјутер, мобилен телефон).

31. Не можам да ја најдам адресата на пријател или роднина на картата.

Loading...

32. Веќе не сум добар во игри (на пр. мост, шах, карти, голф) или било што друго во што бев добар.

33. Кога зборувам, имам потешкотии да ги најдам вистинските зборови.

34. Мојот ракопис драматично се промени.

35. Кога гледам стари фотографии, не можам да препознаам некои од луѓето што ги познавав.

36. Денеска морам да прочитам нешто неколку пати за да разберам.

Loading...

37. Не обрнувам внимание на она што се случува околу мене.

38. Можеби нема да можам точно да копирам цртеж (на пр. дрво, куќа итн.).

39. Повеќе не можам да правам едноставни аритметички пресметки во мојата глава.

40. Понекогаш се збунувам како да стигнам до одредена просторија (на пр. бања, спална или дневна соба) во мојот дом.

41. Ако ме прекинат, не можам да го продолжам разговорот од каде што застанав.

42. Кога ќе видам познати места или згради, можеби нема да ги препознаам.

43. Имав потешкотии да дадам насоки некому затоа што ми се измешаа рутите.

44. Тешко ми е да престанам со нешто што штотуку почнав да го правам.

45. Ги заборавам имињата или датумите на раѓање на моите блиски роднини (на пр. деца, внуки и внуци).

46. Имам потешкотии со користење на работи кои обично ги користев (на пр. електрична четка за заби, микробранова печка, калкулатор).