13 целосно бескорисни работи што ги чуваме со години: Крајно време е да ги фрлиме!

Сподели со своите пријатели

Кој знае од која причина, но ретки се оние луѓе кои не се склони да чуваат разни непотребни предмети на кои им истекол рокот на траење или станале неупотребливи.

Loading...

Значи, ние го задушуваме нашиот дом, правиме да изгледа пренатрупано и нема простор да внесуваме нови работи или да ги оставиме оние што „дишат“.

Ги чуваме овие 13 потполно бескорисни работи со години, а всушност треба веднаш да се ослободиме од нив!

 1. Стари и трошни крпи и постелнина

Постелнината не само што е убав детал, туку треба да придонесе и за квалитетот на вашиот сон. Можеби сте навикнати на постелнина, но ако таа почне да се распаѓа, а да не спомнуваме целосно уништува (искината, разредена), или неговиот дизајн е потполно непривлечен за вас, нема што да бара во вашиот дом.

Ако е целина, можете да ја подарите, ако се распадне, фрлете ја или исечете на крпи за прашина.

Истото важи и за истрошените, искинати и груби крпи.

 1. Работи што немаат пар

Ракавици, чорапи, обетки и сè друго што нема пар, нема зошто да го чувате. Ако станува збор за златна обетка, можете да ги продадете и да купите друго парче накит за тие пари. Фрлете сè друго.

 1. Бескорисни картички

Многу продавници издаваат картички за попуст што им ги дистрибуираат на клиентите при купување, и така нашиот паричник станува толку преполн што повеќе не може да се затвора.

Loading...

Само чувајте ги картичките од продавниците каде што постојано купувате, сè друго нема смисла.

 1. Празни кутии

Многу е тешко да се објасни зошто чуваме празни кутии, но така е. Од некоја причина ги чуваме. Во ред е ако треба да чувате една или повеќе кутии во нив, но веднаш фрлете сè што е празно во најблискиот сад за рециклирање.

 1. Полначи и футроли за стари телефони

Ако не им „прилегаат“ на новите, не ви требаат за ништо. Подарете ги или продадете, неисправните фрлете ги

 1. Накит што не го носиме, ниту ќе го носиме

Шарени бисерни ѓердани и слични парчиња што можеби сте ги носеле кога сте биле помлади веројатно веќе немаат место во вашиот стил. Ниту има причина да ги чувате.

Може да оставите едно парче како спомен од тој убав период и да подарите, продадете или фрлите сè друго.

 1. Разна хартија

Бројни пораки, гаранции, контакт телефони, визит-картички што веќе не ви требаат, фрлете ги веднаш. Нема да верувате колку хартија ќе заврши во корпа за отпадоци.

 1. Скршени и играчки со кои никој не си игра

Фрлете ги скршените играчки што е можно поскоро, пред сè за децата да не се повредат.

Ако имате цели играчки што не ги интересираат вашите деца, дајте им ги на други деца – сигурно има некој што би бил среќен за нив. Ако немате кому да му дадете, продадете ги.

Loading...
 1. Оштетени садови и прибор што едноставно не ги сакате

Оштетените садови не треба да се користат првенствено од здравствени причини. Садовите со застарен изглед обидете се да ги продадете – можеби некој ќе ги сака.

 1. Книги што повеќе нема да ги читате

Ако има премногу, одделете ги оние што не ви се допаднале и сигурно нема да ги прочитате повеќе и дајте им ги на драги луѓе или библиотека.

 1. Сè што е скршено, расипано и неискористено

Изгорен фен за коса, стара пегла со изгорени наслаги, еспресо машина што никогаш не ја користите… Не ви треба сето тоа.

Фрлете го потрошеното, можете да го продадете она што вреди.

 1. Сувенири и магнети што не ги сакаме

Работите што ги чуваме од некоја пристојност, всушност треба да се фрлат што е можно побрзо, за да не соберат прашина, а во исто време да не иритираат.

 1. Дотраени топчести пенкала, маркери, лакови, парфеми

Сето ова треба да се фрли веднаш ако не работи или не ни се допаѓа. Која е поентата да ги чуваме ако не ги користиме?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *