10 знаци дека сте попаметни од повеќето

Сподели со своите пријатели

Постои онаа позната приказна што никој нема да признае дека има недостаток на интелигенција, така што секој друг дефицит е многу полесно да се прифати.

Loading...

Сепак, спротивното е точно – оние кои се навистина поинтелигентни од другите обично не се сметаат за такви.

Психолозите тврдат дека категорично интелигентните луѓе имаат 10 неочекувани знаци кои го откриваат скриениот гениј во нив.

 

 

1. Често чувство на досада

На интелигентните луѓе секогаш им е досадно кога прават рутински работи. Ова се должи на фактот дека луѓето со поразвиен интелект имаат многу знаење и вештини и не можат да го вклучат целиот свој потенцијал во извршувањето на секојдневните задачи.

Loading...

Малку е веројатно дека ќе можете да ги инспирирате овие луѓе да комуницираат, зборувајќи за поправки во кујната, цените на недвижностите или кога станува збор за жени со лак. Тие се со поголема веројатност да се вклучат повеќе во дискусии за апстрактни и глобални теми.

2. Тенденција да се чувствуваат помлади од нивната вистинска возраст

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Купиле дрога, па не биле задоволни од квалитетот: Се пожалиле и во полиција!

Еве еден интересен факт што им е заеднички на паметните жени – високо интелигентните луѓе се чувствуваат помлади подолго. Покрај тоа, колку е повисоко нивото на интелигенција во адолесценцијата, толку е поголема веројатноста да се чувствуваме помлади во староста.

3. Чести егзистенцијални кризи

Надарените луѓе честопати се жалат на егзистенцијални кризи во нивните животи. Исклучително е важно овие лица да ја најдат својата мисија и цел, инаку може да се развијат психолошки проблеми.

4. Тешко им е да воспостават емотивни врски

Многу паметните луѓе честопати не се омилени во околината, бидејќи се различни, па понекогаш е тешко да ги следите и разберете. Истражувањата покажуваат дека луѓето со коефициент на интелигенција над 120 често се осамени.

Луѓето кои се над просекот често завршуваат во врски со партнери кои имаат помал коефициент на интелигенција.

Loading...

Оваа поделба не се однесува на луѓе со висока емоционална интелигенција. Ова, напротив, ја зголемува атрактивноста во очите на потенцијалните партнери. Емоционалната интелигенција не е нужно поврзана со коефициентот на интелигенција.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Според статистиката ова е најбогатиот народ во светот

 

 

5. Навика да ги гризете ноктите

Се покажа дека на генијалците им е потешко да се ослободат од лошите навики отколку на другите луѓе. Навиката да ги грицкате ноктите не само што покажува дека има зголемено ниво на стрес во животот на една личност, туку и ги опишува како перфекционисти кои се обидуваат да ги исполнат поставените задачи што е можно побрзо.

6. Заборавање
Дури и генијалците имаат свои несовршености. Најсветлите умови на нашата планета се толку навлезени во своите идеи што целосно забораваат на извршување на секојдневните задачи. Значи, што друго да очекуваме од нив кога ќе бидат окупирани од судбината на нашиот Универзум?

7. Решавајте ситуации на оригинален начин

Loading...

Мора да ги разберете работите за да ги измислите, рече познатиот милијардер Бил Гејтс. Оваа фраза дава индикации за тоа како работи нашиот ум – за да станете креативни, мора да ја разберете суштината на нештата околу вас.

Примената на оригинални начини за решавање проблеми во секојдневниот живот може да укаже на висок интелект и нашата способност да размислуваме креативно.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Овој тајкун го нарекуваат австралиски Хју Хефнер, а еве и зошто

8. Честопати доцнат и оптимисти се

Постои голема шанса луѓето кои секогаш доцнат да имаат високо ниво на интелигенција. Луѓето кои им е тешко да ги завршат своите планови до одредениот рок, имаат тенденција да размислуваат покреативно и генерално се доста оптимисти.

 

Loading...

 

9. Способност да ги спречи импулсите

Се покажа дека трпението не е едноставна позитивна особина, туку и показател за интелектуален развој. Научниците веруваат дека луѓето кои се способни внимателно да ги измерат опциите и кои се способни да се спротивстават на импулсите и желбите покажуваат подобри резултати кога го тестираат нивото на интелигенција.

10. Тие не се сметаат себеси за паметни

Во психологијата има нешто што се нарекува Данинг-Кругеров ефект, кој вели дека помалку компетентните луѓе обично имаат тенденција да ги преценуваат своите интелектуални способности се почесто.

Loading...

Навистина интелигентните луѓе обично не ги перцепираат своите способности на соодветен начин и го потценуваат нивното вистинско ниво на интелект.