10 работи кои ви се случваат кога спиете – ви изгледаат чудно, но сепак се нормални

Сподели со своите пријатели

Дали некогаш ви се случило да јадете додека спиете или да чувствувате како да сте привремено парализирани?

Loading...

Спиењето е време кога телото се опоравува од дневните активности. Тогаш ужива во мир и тишина.

Но, дали некогаш ви се случило нешто чудно во текот на сонот?

Чудните работи при спиењето кои всушност се нормални:

 

Happy woman laying on bed

 

Чувствувате дека паѓате

Ова го имаат почуствувано 70% од луѓето, но никој не ја знае причинат. Се смета дека е нормално, освен ако не доведе до несоница.

Loading...

Зборувате

Се случува кај двајца од тројца возрасни. Тоа често нема никаков смисол и тие зборови не се одраз на вистински спомени или емоции.

Јадете во сон

Кога мозокот е заглавен помеѓу две фази, помеѓу длабок сон будност, луѓето можат да работат чудни работи за кои не се свесни. Една од нив е и таа да јадат.

Привремено парализирани

Како целосно да сте заглавени во своето тело и можете да ги померате само очите. Оваа парализа во сонот може да се случи секому, о ретко кога може да биде знак за пореметување надвор од наречено нарколепсија.

 

Loading...

 

Можете да ги контролрате соновите кога спиете

Можете да имате впечаток дека соништата се ваша реалност, без оглед на тоа колку се чудни, но некои луѓе имаат способност да почуствуваат дека сонуваат и дури моат да контролираат дел од своите соништа.

Вашето тело прозведува помалку урин додека спиете

Додека спиете вашето тело произведува анти-диуретски хормот кој предизвикува бубрезите да ослободуваат помалку вода и та да го намалуваат производството на урин.

Рчење

При спиењето, се опуштаат мускулите кои ги држат дишните патишта отворени, што значи дека делови од нашите уста и грло не се сосема отворени кога сме будни. Воздухот има проблем кога минува низ нив и затоа при дишењето доаѓа до рчење.

 

Loading...

 

Имате секс

Вистина е, некои луѓе можат да имаат секс додека спијат. Слично на онаа ситуација кога јадат. Феноменот се случува кога сме половина будни, а половина заспани, па воопшто не сме свесни за своите постапки. Ова се нарекува сексомнија.

Ви паѓа температурата на телото

Губиме способност да ја задржиме температурата на телото и околу два часа пред будењето телото има најниска температура. Ова кај луѓето е сосема нормално и затоа спиењето во студена просторија е добро, помага на телото да се чувствува посмирено и поподготвено за сон.

Loading...

Имате сон во сон

Замислете како се будите од сон, го исклучувате алармот, станувате и во бањата одеднаш работите ви стануваат чудни. Како да лебдите, а огледалото ви се помера пред очите. Потоа побторно се будите и сфаќате дека се уште сте во креветот и дека она претходно не било реално.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *