Зошто жените во рекламите за влошки имаат сина менструална течност?

Сподели со своите пријатели

Сина крв имаат кралеви, кралици, припадници на аристократијата и жени во рекламите за хигиенски влошки. Дали некогаш сте се запрашале зошто тоа е така?

Loading...

Имено, низ историјата менструалната крв се гледала на различни начини. Во некои култури се сметала за симбол на нечисто, во други се поистоветувала со Божјата кзна, во трти означувала плодност и чистина. Во Стариот завет бил претставуван и како болст.

Баш од тие причини, затоа што крвта асоцира на болест, повреди и нешто негативно, според зборовите на гинеколозите менстуралната крв во рекламите за хигиенските влошки е сина.

Би било доста неприфатливо крвта да се појаува во рекламите. Како таква таа асоцира на нешто лошо, на болест. Психолошки гледано, крвта на луѓето никогаш не им делувала позитивно – објаснува др. Мима Фазлагиќ за Телеграф.рс.

Одлуката за тоа дека кртва на рекламите за влошки би требало да биде со сина боја, а не со црвена ја донел тим на психолози. Делува малку чудно, но додека менстраулната крв се претставува како течност со сина боја, на тие исти телевизии се констатно појавува крв во филските сцени.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.