Зошто во Јапонија знакот за пешаци е во сина боја?

Сподели со своите пријатели

Уште од мала возраст учиме на зелено на семафорите да тргнеме и да застанеме кога е црвено. Сепак, во Јапонија семафорите се сосема различни.

Loading...

Имено, во оваа земја, светлината како знак дека учесниците во сообраќајот треба да тргнат е сина.

Одговорот зошто сина е скриено на јапонскиот јазик.

Пред илјада години, јапонскиот јазик содржел зборови за само четири основни бои: црна, бела, црвена и сина. Ако сакавте да опишете нешто зелено во тоа време, би го користеле зборот за сина боја „ао“.

Кога се појавил зборот за зелена „мидори“, се сметало само за сенка на сината боја.

Јапонската влада продолжува да тврди дека сината боја на семафорите е навистина само сенка на зелена боја и не ја разбира збунетоста.


Leave a Reply