Зошто вишокот мејлови може да ја уништи планетата?

Сподели со своите пријатели

Ако немате што важно да напишете, не притискајте „Испрати“, апелираат британски експерти за технологија и заштита на животната средина.

Loading...

Неверојатна количина на бескорисни е-пошта се испраќаат секојдневно преку интернет, и придонесуваат за глобалното затоплување!

Дека работата е сериозна, покажува и најавата дека официјални лица во Велика Британија наскоро ќе побараат од граѓаните да ја намалат количината на електронска пошта, доколку тоа не е итно или е од исклучително значење.

Системот троши енергија

Повеќето го доживуваат интернетот како „облак од информации“ што постои надвор од компјутерот, но не размислуваат за јаглеродниот отпечаток.

Истото важи и за е-пошта, бидејќи со притискање на копчето „Испрати“, започнувате комплексен систем што троши енергија.

 

Loading...

 

Вашиот рутер за Wi-Fi испраќа сигнал до уличните предаватели, потоа до давателите на услуги на интернет и големите центри за податоци. Секој од учесниците во равенката троши одредена количина електрична енергија, и влијае на околината.

Зачувајте ја природата

Британски експерти наведуваат дека намалувањето на бројот на бескорисна е-пошта (на пример, кога пишувате само „Благодарам“) би спречило емисија на 18.114 тони јаглерод диоксид во атмосферата.

Се разбира, постојат многу поважни радиодифузери во светот, како што се воената индустрија и големите корпорации, но дигиталните промени исто така би донеле подобрување, пренесува Футуризам.

Од друга страна, имаме истражувачи кои велат дека вниманието треба да биде насочено кон услугите за игри и видео стриминг, како и Cloud серверите (backup).


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *