Зошто сме поспани кога паѓа дожд?

Сподели со своите пријатели

Главната причина зошто будењето во дождливо утро е потешко од обично, или зошто на дождливиот ден повеќе ни се спие, лежи во хормонскит промени, се наведува во студија од државниот универзитет во Пенсилванија.

Ако денот е дождлив, помалку дневно светло, па телото лачи помалку серотонин, а повеќе мелантонин – хормони кои директно се поврзани со расположението и будноста.

Сератонинот е хормон кој ни пружа општо чувство на благосостојба, енергија и добро расположение. Кога неговото ниво е намалено, поглеми се шансите дека ќе се чувствуваме поспани, поуморни и генерално меланхолични.

Ефектот на бела бучава ги успива сите бебиња (видео)

Loading...

Мелатонинот, од друга страна, е хормон кој ни пружа чувство на поспаност. Кога нашите очи детектираат темнина тие испраѓаат сигнал до мозокот кој потоа испушта хормон мелатонин кој инаку служи во телото и за воспоставување на циклус на спиење.

Сепак, научниците наведуваат дека од хормонските промени е важен и звукот на дождот. Кога звукот е тивок или умерен и еднаков, нашиот мозок го толкува како смирувачки сигнал.

Освен тоа, овој смирувачки шим „ќе покрие“ некои помалку пријатни звуци кои би не вознемириле и расониле, на пример бучава од автомобил или довикување на луѓе кои минуваат на улица.


Leave a Reply