Зошто се верува дека црните мачки носат несреќа?

Сподели со своите пријатели

Мачките пред 5.000 години во древниот Египет биле почитувани и обожавани до тој степен што личноста која ќе убие мачка добивала смртна казна. Но, пто тогаш довело луѓето да започнат да се плашат од мачките со црна боја?

Поголемиот дел од историчарите тврдат дека ова суеверие настанало во средниот век. Во тој период многу жени биле обвинети за вештичарење и занимавање со црна магија. Многу од тие жени имале мачки за кои се грижеле, па така оптужбите кои се однесувале на жените биле пренесени и на нивните домашни миленици.

Ова верување додатно се зацврстило меѓу народот во средината на 16-от век, кога се рашилила приказната за таткото и синот кои наишле на црна мачка.

Според легендата, таткото и синот патувале заедно во ноќта во која немало месечеве светлина кога црна мачка им го преминала патот. Тие фрлале по неа со камење се додека повредена не изглефала во куќа на жена која се сметала за вештерка. следниот ден ја виделе жената во модринки и дека шепа, па заклучиле дека вештерките ноќе можат да се претвораат во црни мачки за да незабележителни преминуваат преку улиците. оваа верување одекнало низ Америка во времето кога траело судењето на вештерката од Салем.

Секако, поврзувањето на црните мачки со злото и несреќата не е ништо повеќе од суеверие. Сепак, голем број луѓе и ден денес веруваат во овој мит. Бројот на декорации со црни мачки за Ноќта на вештерките доволно зборува за упорното опстојување на оваа суеверие.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.