Зошто се вели дека мачките имаат 9 животи?

Сподели со своите пријатели

Луѓето и мачките живеат во совршена хармонија повеќе од осум илјади години. Во текот на овој долг временски период се развија бројни митови за мачките, а најпознат е оној кој ни кажува дека мачките се речиси бесмртни и имаат девет животи.

Loading...

Одговорите на ова прашање можеме да ги најдеме во биологијата. Имено, мачките се најагичните, најпргавите и најбрзите домашни животни кои можат да преживеат падови кои лесно би убиле човек.

 

 

Мачка во Њујорк преживеа пад од 32 кат со релативно полесни повреди. Оваа способност да преживее се должи на неверојатната автономија на мачката.

Благодарна биологија на мачки
Мачките еволуирале за да живеат во дрвја, како што можеме да видиме кај некои видови диви мачки кои и денес живеат така. Милиони години паѓање од дрвја ја обезбедија адаптацијата што ја имаат денес, а со помош на специјални рефлекси можат да го свртат своето тело да падне токму онака како што треба и да избегнат повреди.

 

Loading...

 

Исто така, мачките имаат голема површина на телото со оглед на нивната мала тежина, што исто така помага при безбедно слетување на сите четири нозе. Исто така, постои посебна флексибилност на коските и лигаментите што им помага да издржат големи удари.

Вилијам Шекспир напишал дека мачките имаат девет животи во „Ромео и Јулија“. Исто така, постои една стара англиска поговорка за мачките кои имаат девет животи. Во три животи игра, во три талка, а во три останува.

 

Интересно е што митот за животите на мачките постои насекаде низ светот, но не секогаш станува збор за бројот девет. Бројката варира од култура до култура, па така во Шпанија ќе слушнете дека мачките имаат седум животи, додека во некои арапски и турски земји се верува дека мачките имаат шест животи, пишува Запоздена.

Тврдењето дека мачките имаат девет животи доаѓа од Грција. Во многу култури, девет се смета за магичен број кој се однесува на „тројството на сите тројства“ и се користел во контекст на древните религиозни ритуали.

Loading...

Низ историјата луѓето обожавале мачки, но и се плашеле од нив бидејќи многу култури ги сметале за магични животни и ги поврзувале со „тројството тројство“. Токму затоа, се верува, денес велиме дека мачките имаат девет животи.

Сепак, приказната за деветте животи на мачката е исто толку мит како и онаа која вели дека треба да плукаме три пати ако црна мачка ни го помине патот. Токму затоа треба да се грижиме за мачките исто како и сите други животни.