Зошто пушачите и љубителите на кафе треба да јадат по 10 бадеми дневно?

Сподели со своите пријатели

Постојат многу совети за подобрување на квалитетот на сонот и навиките за спиење. Некои совети ќе им помогнат на некои, но можеби нема да им помогнат на другите.

Loading...

За среќа, повеќето проблеми со спиењето обично се решаваат сами по себе во рок од еден месец.

Меѓутоа, ако имате несоница помалку од три месеци, тоа е краткотрајна несоница, а ако трае подолго од три месеци, тогаш тоа е долгорочно.

Но, се чини дека балансираната исхрана е најдобриот сојузник во борбата против несоницата. Имено, една студија објавена во Националната медицинска библиотека покажа дека само две недели редовно консумирање бадеми се поврзани со намалување на несоницата.

446 учесници јаделе по 10 бадеми секој ден во текот на две недели. Пред да учествуваат во студијата, 77% од учесниците изјавиле дека имаат проблеми со несоница, додека останатите изјавиле дека имаат квалитетен сон.

 

 

Loading...

По истражувањето, 69% од учесниците пријавиле проблеми со несоница, а 31% рекле дека добро спиеле.

Бидејќи бадемовото млеко се прави од бадеми, може да ја реши и несоницата.

Организацијата Sleep Charity, која се занимава со хигиена на спиење, наведува дека на квалитетот на сонот најмногу влијае она што го јадете неколку часа пред спиење.

Експертите од организацијата сметаат дека бадемите се вистински хит бидејќи содржат магнезиум кој го подобрува сонот, но и ги опушта мускулите. Покрај тоа, тие содржат протеини кои помагаат да се одржи стабилно ниво на шеќер во крвта додека спиете, а исто така го пренесуваат телото од состојба на стрес и адреналин во состојба на одмор. Затоа е одличен избор за попладневна ужина.

Меѓутоа, бидејќи спиењето е комплициран процес на кој може да влијаат менталното здравје, светлината и некои физички проблеми, важно е да се земат предвид сите овие фактори.

Освен тоа, кога станува збор за исхраната, не е доволно само да додадете бадеми бидејќи сонот влијае кога, што и колку јадеме во текот на денот, неделите, месеците и годините.

Најважно е да се ослободите од кофеинот и алкохолот, кои можат да ве спречат да заспиете и да имате квалитетен сон. Исто така, пушачите често имаат проблеми со несоница, почесто се будат и најчесто имаат „плиток“ сон. Додека да се откажете од пушењето, да се ослободите од кофеинот и алкохолот може да им помогне на многумина, секој човек треба да најде што е можно повеќе одговори за добар сон.