Зошто први април се смета за ден на шегата? (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Во најразлични земји од целиот свет, Денот на шегата се прославува секоја година на 1 април. Понекогаш го нарекуваат и Денот на сите шегаџии.

Loading...

 

 

1-ви Април не е национален празник, но секаде е признаен и се прославува како ден кога многумина прават разни шеги и будалштини.

Овој ден го одбележува присуството на весели или практични шеги и трикови на пријателите, членовите на семејството, наставниците, соседите, колегите итн.

Традиционално, во некои земји како Канада, Нов Зеланд, Обединетото Кралство и Јужна Африка, шегите траат само до пладне и некој кој прави трикови после пладне го нарекуваат „Априли-ли-ли“ и го исмејуваат.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Бил Гејтс е загрижен дека ќе ја изгуби работата поради вештачката интелигенција

Во други земји како Франција, Италија, Јужна Кореја, Јапонија, Русија, Холандија, Германија, Бразил, Ирска, Австралија и САД шегите траат цел ден. Во Франција и Италија децата ( и возрасните, кога е соодветно) традиционално на грбовите еден на друг си лепат риби од хартија и викаат „april fish“, на својот јазик.

Loading...

Во некои области на Франција, Нова Година била празник кој завршувал на први април. Многу писатели веруваат дека Денот на шегата потекнува од таму, бидејќи оние луѓето кои ја прославувале Нова Година на другите датуми ги исмејувале оние кои ја прославуваат на први јануари.

Во Франција била вообичаена употребата на први април како ден на Новата Година до среднината на 16 век.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Починаа најстарите сијамски близнаци во светот