Зошто прозорците на авионите имаат овална форма? (видео)

Сподели со своите пријатели

Дали некогаш сте се запрашале зошто прозорците на авионите имаат овална форма?

Одоговорот е прилично едноставен. Како моделите на авионите станувале се помодерни и поспособни за летови на поголеми височини, така се менувал и притисокот измеѓу авионските кабини и надворешноста на авионот.

Оваа разлика настанала како резултат на благото ширење на авионот, поради што настанува напрегнување на материјалот од кој е направен. Овалните прозорци спречуваат напрегнување кое може да доведе до пукање.

За да го разберете целиот овој процес погледнете го видеото и се ќе ви биде многу појасно.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.