Зошто никогаш во авионот не треба да ги собувате обувките?

Сподели со своите пријатели

Експертите откриле два начина што можат да го намалат ризикот од повреди и да ја зголемат можноста за преживување на авионска несреќа.

Loading...

Стјуардесите за време на летовите виделе сè за што можете да помислите. Затоа, она што целосно ги згрозува, како што е соблекувањето чевли во авион, навистина не треба да го направите, и ова особено се однесува кога авионот слетува или слетува.

Зошто се затемнува внатрешноста на авионот при полетувањето?

Боинг спровел интересно истражување за несреќите во авиони, како и за безбедността на патниците во авионите, кога откриле дека половина од сите несреќи во авионите се случуваат при полетување или слетување.

Во случај на судир, а патникот е бос, оган или стакло можат да го попречат преминот и со тоа да го загрозат неговиот живот.

Затоа, Кристин Негрони, експерт за авионски несреќи, забележува дека „колку што би било пријатно да се собуете и да се опуштите во текот на летото, најдобро е да ги оставите чевлите на нозете до крајот на летот“.

Една работа екипажот на авионот никогаш не смее да ја прави за време на летот

– Една од најдобрите работи што луѓето можат да ги направат сами за себе е да носат чевли додека се слетува и полетува авионот. Многу авиокомпании сè уште не го бараат тоа и мислам дека треба да размислат за тоа. Ако авионот се урне, може да има пожар, нештата можат да се уриваат, може да стане влажно и студено…. Може дури и да згазнете на парче алуминиум – објаснува Кристин.

Loading...

Таа, исто така советува да избегнувате да носите запаливи синтетички материјали, па затоа е најдобро да се одлучите за памук или волна.

Што ќе се случи ако во авионот го оставите вклучен мобилниот телефон?

Пилотот исто така ги советува патниците да ги извадат острите предмети од џебовите и да го избројат бројот на седиштата до излезот за итни случаи, за да можете да бидете подготвени доколку се случи несреќа.


Leave a Reply