Зошто ни се потат дланките кога сме нервозни?

Сподели со своите пријатели

Според експертите, потењето е нормална реакција на стресна состојба. Главната цел на потење е да се намали телесната температура, што го објаснува потењето кога трчаме или вежбаме.

Исто така, се потиме кога телото се бори и сака да избега од стресна ситуација.

Loading...

Испотените дланки се всушност емотивен одговор на одредена стресна состојба и можат да бидат предизвикани од чувства како што се страв или вознемиреност.

Потењето го контролира хипоталамусот, област во мозокот што регулира многу функции, вклучително и телесна температура и крвен притисок, кој прима лажни сигнали дека телото е прегреено, па потењето е вклучено како метод за ладење на телото.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *