Зошто некои мажи имаат навика да плукаат во јавност?

Сподели со своите пријатели

Сите имаме необични навики, но постојат и такви кои предизвикуваат негодување ај другите, па дури и згрозување. Стана вообичаено да видите некои мажи како често плукваат во јавност, па иако се работеше за генерации, сепак е докажано дека понежниот пол е многу помалку склон на оваа идеја.

Меѓутоа, зошто е тоа така? Иако научен доказ би бил дека мажите произведуваат повеќе плунка, сепак станува збор за обична навика.

Не постои доказ дека произведуваат повеќе плунка или дека им се предизикува необичен вкус во устата. Некои плукаат затоа што мислат дека тоа изгледа кул, а никој не ги предупредил дека оставаат лош впечаток 0 вели стоматологот Сузан Маплес за „Women’s Health“.

Жените многу помалку ги гледаме да плукаат поради начинот на кој се подигнати. Со себе често носат марамици, а метотиде на докажување во друштво ги наоѓаат во други подрачја, како што е купувањето облека или изгледот.

Производството на плунка сепак е знак за добро здравје. Просечно произведуваме две до четири литри плунка на ден, за да полесно ја свариме храната и да ги надјачаме бактериите кои предизвикуваат лош здив и кариес.

Плунковните жлези се поактивни ако јадеме зачинета храна, или поради болест како што е Паркинсон, а тогаш навистина се произведува значително повеќе плунка.

Поголемиот дел од мажите сепак не влегува во таа категорија, туку едноставно тоа го прават затоа што можат.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.