Зошто некои луѓе се дебели, иако јадат помалку?

Сподели со своите пријатели

Зголемувањето на телесната тежина или загубата е резултат на рамнотежа помеѓу потрошени калории и потрошувачката на енергија. Телото го добива она што е асимилирано од храната што ја внесува.

Loading...

Активностите се многу разновидни: некои се неопходни за нормално функционирање на органскиот систем (срцева, бубрежна, нервна активност), вклучително и одржување на телесната температура.

Дали смеете да јадете компир ако сакате да ослабнете?

Други се поврзани со обновување и поправка на клетки и ткива. Тие, од друга страна, се одговорни за синтеза на нови структури. И на крај, така и мускулите се вклучени преку физичко вежбање.

Кога стекнувањето енергија ја надминува потрошувачката, телото се здобива со маса. Ако потрошувачката е поголема од енергетската асимилација, се случува спротивното.

 

 

Loading...

На тој начин работите изгледаат многу едноставни. Додека во овој случај ништо не е едноставно како што изгледа, добивањето енергија е релативно едноставен термин.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Предлог за совршен појадок ако ве мачат вишокот килограми

Здраво за сите: Зошто треба почесто да пиете козјо млеко?

Постојат два главни фактори кои треба да се земат предвид: количината на храна и неговиот состав, кои влијаат на неговата енергетска содржина и леснотијата или тешкотијата на варењето и асимилацијата.

Потрошувачката на енергија има повеќе компликации затоа што е под влијание на неколку фактори.

Со оглед на тоа кои се детерминантите на елементите на стекнување и потрошувачка на енергија, не е ни чудо што прекумерната тежина и дебелината достигнаа голема доза во денешните општества.

Има многу храна, но и покрај тоа, имаме тенденција кон сочна храна, со висока содржина на енергија и лесна апсорпција. Во однос на потрошувачката, имаме забележителна тенденција кон седечки начин на живот и физичка неактивност. Живееме и во околини со голема термичка удобност: тешко дека сме во услови што го принудуваат телото да потроши многу енергија за да ја одржи температурата на телото стабилна.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Предлог за совршен појадок ако ве мачат вишокот килограми

„Лоши“ совети за здравјето кои всушност се сосема корисни

Зошто некои се дебели, а други се слаби, јадат слични количини на храна и одржуваат слични нивоа на физичка активност? Зошто се појавуваат овие очигледни метаболички недоследности?

Loading...

Некои може да се должат на фактори што не биле разгледани. Но, друг важен елемент што треба да се разгледа е генетскиот фактор, особено поради неговата фреквенција на метаболизмот и затоа на потрошувачката на енергија.

 

 

Зошто трчањето е идеална физичка активност во есен? (ВИДЕО)

Дебелината е наследна

Студијата објавена годинава споредила геном на 1.600 многу тенки луѓе, 2.000 многу дебели и 10.400 со нормални тежини.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Предлог за совршен појадок ако ве мачат вишокот килограми

Резултатите потврдија дека дебелината е наследна состојба до одреден степен, не многу висок, но важен. Да бидеме прецизни, тие го проценија нивното наследност на 32%.

Слабоста е исто така наследна, иако во помала мерка, 28%.

Loading...

Колку е важно што пиеме наутро и кој пијалок е поздрав – кафе или чај?

Овие проценти укажуваат на процент на варијабилност во испитаната особина – дебелина или губење на тежината – кај популацијата што се должи на наследните фактори.

Тие исто така идентификуваа збир на генетски варијанти поврзани со состојбата, од кои некои веќе беа познати, а други поврзани со спротивното.

Затоа дебелината и тенкоста, барем делумно, се наследуваат. Иако на многумина не им одговара.