Зошто некои луѓе имаат фетиш на стапала?

Сподели со своите пријатели

Додека за многумина од нас стапалата служат само за одење, за други тоа е најубавиот дел од телото.

Фасцинацијата со женски стапала знае да оди толку далеку, па според резултатите од едно истражување од 2006 година, токму тоа е најчестиот фетиш во светот.

Loading...

Работи кои мажите ги копираат од филмовите за возрасни, а жентие не ги сакаат

Во што е тајната на „фут фетишот“?

Иако жените повремено имаат фетиш на машки стапала, претежно ова е карактеристично за мажите.

 

 

– Фетишизмот за стапалата која се нарекува и подофилија е засилен сексуален интерес за стапала и/или обувки. Тоа е ајчестата форма на сексуален фетишизам за инаку несексуални објекти или делови од телото, вели Колен Сингер, експерт по сексологија.

Неврологот Вилајнер Рамахандран смета дека и стапалата и гениталиите заземаат слични области во самотосензорниот кортекс на мозокот, што може да објасни зошто некои луѓе стануваат сексуално стимулирани откако ќе помислат на стапала.

Loading...

ВНИМАВАЈТЕ: Сексот во вода може да биде опасен!

Од друга страна, социологот Десмонд Морис вели дека фетишизмот кон стапала се формира поради некој трауматичен настан во раната возраст кој вклучува стапала.

Сигмунд Фројд сметал дека фетишите кон стапала се базирани на фактот дека стапалата личат на пениси.

 

 

Како започнува овој фетиш?

Многу возрасни лица со фетиш кон стапалата најверојатно влечат некои настани од детството како што се скокоткање кога истовремено биле заробени и сексуално стимулирани. Други нагаѓаат дека нозете, како и гениталиите и градите можат да бидат привлечни само затоа што секогаш се кријат и ретко кога се прикажани на отворено.

Зошто летото ве тера на секс?

– Еден ден едноставно посакав да цицма нечие стапало. На училиште забележав дека мојата девојка има убаво стапало. Сега тоа дојде до таму што не можат да се забавувам со девојка која нема убавис тапала и кои не ми се атрактивни. За мене овој фетиш е составен дел од рпедиграта и тоа ме води директно до вистинската акција. Стапалата мора да бидат чисти, навел еден корисник на Редит.

Loading...

Друг корисник рекол дека му е тешко да се конролира лете кога стапалата се на отворено, а трет вели дека цицањето и масирањето стапала му причинуваат поголем задоволство од самиот секс.

 

 

– Можам да имам секс со некого со кого не сум во врска, но се чувствувам непријатно ако тој некој посака да ми ги масира стапалата, а не сме премногу блиски, наведува корисникот.

Loading...

Зошто некои жени преферираат секс со помлади мажи?

– Замислете жените цело лето да одат целосно голи без маица. Е, така е за нас кои имаме „фут фетиш“ во лето, заклучува уште еден од нив.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *