Зошто не треба да пиете вода која „преноќувала“?

Сподели со своите пријатели

Знаете ли за навиката кај некои луѓе да оставаат чаша со вода во близина на креветот кога ќе заминат на спиење? Време е да престане таа навика.

Водата не само што нема ист вкус како претходно, туку го менува и својот состав.

Спротивно од храната, водата не содржи шеќер и протеини кои би можеле лесно да бидат на мета на микробите и така да ја загадат. Сепак не постои објаснување од каде доаѓа чудниот вкус во водата која стоела цела ноќ покрај креветот.

Големата количина на прашина и бактерии може да се собере во чашата, исто така. Водата во текот на ноќта го впива јаглеродниот диоксид и мал дел на СО2 се претвора во јаглеродна киселина, што значи дека водата е изложена на хемиска промена на составот.

Тоа не значи дека истата е лоша, но вкусот кој го менува во текот на ноќта зборува доволно.