Зошто младите луѓе кои консумираат марихуана имаат двојно поголема шанса да доживеат срцев удар

Сподели со своите пријатели

Секоја кој конзумира марихуана може значително да го зголеми ризикот од срцев удар, покажува истражувањето.

Loading...

Луѓето помлади од 45 години кои консумирале марихуана во изминатите 30 дена имале скоро двојно повеќе срцеви напади отколку возрасните кои не ја конзумирале, се вели во студијата објавена во списанието „Канадско медицинско здружение“.

Истражувачите анализираа здравствени податоци од над 33.000 возрасни лица на возраст од 18 до 44 години вклучени во анкетите на Центрите за контрола и превенција на болести на САД во 2017 и 2018 година (ЦДЦ).

Од 17 проценти од возрасните кои пријавиле употреба на марихуана во претходниот месец, 1,3 проценти подоцна имале срцев удар, само 0,8 проценти од корисниците кои не користеле канабис го пријавиле истото.

 

 

„Некои луѓе претпоставуваат дека консумирањето марихуана е безбедно и не може да му наштети на телото, но тоа не е вистина“, вели водечкиот автор на студијата др. Карим Лада, клиничар-научник и анестезиолог од „Св. Мајклска болница “и Универзитетот во Торонто.

Loading...

„Има се поголем доказ дека ова може да биде штетно за вас, и на краток и на долг рок“, рече тој.

Може да предизвика неправилно чукање на срцето

Студијата не истражуваше како канабисот влијае на здравјето на срцето, рече др. Лада, но забележа дека претходните истражувања покажале како може да влијае на отчукувањата на срцето на корисникот.

„Кога нечиј пулс станува неправилен, може да го зголеми количеството на кислород што му е потребно на срцето“, објасни др. Лада додаде дека марихуаната може истовремено да го ограничи количеството кислород што е доставува до срцето.

 

 

„Она со што завршувате е несовпаѓање на понудата и побарувачката на кислород што во основа води до срцев удар“, рече докторот.

Loading...

Современиот канабис е исклучително моќен

Канабисот што се продава на пазарот денес е исто така многу помоќен од канабисот продаден во последните 50 години, рече Роберт Пејџ од Американското здружение за срце (АХА), кој не беше вклучен во студијата.

„Ова не е она што се консумираше во Вудсток, ова е многу моќно“, рече тој, додавајќи дека многу луѓе не знаат дека марихуаната може да има негативни интеракции со други дроги.

Тој исто така додаде дека канабисот се метаболизира преку црниот дроб, што значи дека има потенцијал да комуницира со многу кардиоваскуларни лекови, како оние за разредување на крвта.

 

 

„Истражувањето на АХА исто така детално ги опишува потенцијалните придобивки од употребата на марихуана за ослободување од болка за други медицински цели, но негативните последици не треба да се игнорираат“, вели коавторот на студијата др. Дејвид Мазер, анестезиолог „Св. Мајклска болница “и професор на одделите за анестезија и физиологија на Универзитетот во Торонто.

Loading...

И корисниците на марихуана и нивните матични лекари треба „да ги балансираат ризиците и придобивките од канабисот во нивниот специфичен контекст“, рече д -р Мазер.

„АХА не препорачува консумирање канабис во било која количина“, рече Пејџ.

Неговите истражувачи забележале потенцијална врска со мозочен удар, но и оштетување на белите дробови.

 

 

Loading...

Д -р Лада рече дека би сакал во иднина да ги проучува корисниците на канабис во реално време, наместо да ги гледа резултатите од анкетата ретроактивно. Тешко е да се спроведе овој тип на студија, бидејќи канабисот не е легален во секоја држава.